Recept: Inbakad oxfilé med svamp
  • Recept
  • Avancerat
  • Tid: Över 60 min

Inbakad oxfilé med svamp

41 röster

Inbakad oxfilé med svamp är en lyxig festmåltid som smakar utsökt. Den goda oxfilén har ett täcke av smördeg och i filén finns en krämig och fräsch fyllning av bland annat champinjoner, skinka och crème fraiche.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2004.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg putsad oxfilé
  • olja till stekning
  • 2 - 3 paket kavlad kyld smördeg (à 275 g, 25x42 cm)
  • 2 äggulor

Svampmassa

  • 1 burk murklor (à 190 g)
  • 150 g champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 50 g rökt skinka
  • 1 tsk finhackad vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl crème fraiche
  • salt och peppar
  • 2 - 3 msk finhackad persilja

Så här gör du

  1. Skär oxfilén i jämnstora portionsbitar. Ändbitar kan frysas in och sparas. Salta och peppra. Bryn köttet hastigt runt om i en lätt oljad, het stekpanna. Lägg över på ett fat och ställ kallt att svalna.
  2. Svampmassa: Skölj murklorna flera gånger i vatten. Låt rinna av på en handduk. Finhacka dem och champinjonerna i matberedare.
  3. Skala och finhacka schalottenlöken. Finhacka skinkan.
  4. Fräs svamphack, schalottenlök, skinka och vitlök i smör på låg värme. Tillsätt vinet och låt puttra på svag värme i 20-25 minuter, tills vätskan kokat bort.
  5. Rör i crème fraichen och låt koka ihop till en tjock röra. Salta och peppra. Rör i persiljan. Ställ kallt.
  6. Sätt ugnen på 200°C.
  7. Skär ut 7 cm breda smördegsremsor på långsidan. Pensla ändarna på ena sidan med äggula. Lägg en filébit (på kant) på remsornas openslade ände. Rulla ihop och klistra fast kanten.
  8. Skär ut botten och lock ur resterande smördeg, de ska vara något större än filébitarnas diameter. Pensla kanterna med äggula, några åt gången. Börja med bottnarna.
  9. Nyp ihop en bottenplatta med smördegen som är lindad runt filén. Fyll ovansidan med svampmassa. Täck ovansidan med ett lock på samma sätt som med undersidan. Gör ett hål med en tändsticka mitt i locket.
  10. Pensla smördegspaketen med äggula. Ugnslaga i ca 25 minuter (rosa), 35-40 minuter för genomstekt.

För alla

Innehåller gluten, mjölk och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg från d/s, Fria bröd.

Tips

För fryst oxfilé! Tina längsamt i kylen dagen före. Torka filén väl på hushållspapper före tillagning.

FÖRBERED
Smördegspaketen görs klara ("ogräddade") 1 dag i förväg. Förvara dem täckta med plastfolie i kylen. Laga de inbakade oxfiléerna i 200°C, ca 30 minuter före servering.