Recept: Honungskryddad rosmarinsky
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Honungskryddad rosmarinsky

10 röster

Denna sky med smak av rosmarin och honung passar utmärkt till lammkött. Den honungskryddade rosmarinskyn har en ordentlig smak och får sin vackra djupa färg av rödvin och kalvfond.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2006.

Ingredienser

  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 rosmarinkvistar
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 dl rödvin eller matlagningsvin
  • 5 dl vatten
  • 3 msk kalvfond på flaska
  • 1 msk honung
  • ca 1 - 1 1/2 tsk maizena majsstärkelse
  • 2 tsk färsk, hackad rosmarin
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök, vitlök och rosmarin i olivolja i en kastrull så att löken mjuknar.
  3. Tillsätt rödvin och reducera på låg värme till hälften.
  4. Tillsätt vatten och kalvfond. Låt sjuda i 15 minuter.
  5. Tillsätt honung, rör om.
  6. Sila såsen och red av. Tillsätt finhackad rosmarin. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera gärna tillsammans med Sardell- & olivstekt lammytterfilé, Potatis- och zucchinigratäng och Bönsallad.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på fonden, i övrigt är såsen fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: byt kalvfonden mot 1 köttbuljongtärning (för 4 port).

Tips

Laga såsen gärna i förväg och värm strax före serveringen. Tänk på att det är en skysås, så den får vara ganska tunn.