Recept: Hembakt fröknäcke
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Hembakt fröknäcke

Betyg
23 röster

Hembakt fröknäcke är ett gott, sprött och läckert knäckebröd med härliga ingredienser som grahamsmjöl, sirap, solrosfrön, sesamfrön och flingsalt. Väldigt gott att avnjuta med smör eller färskost på.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2008.

Ingredienser

4 stora bröd

  • 1/2 pkt jäst (à 50 g)
  • 2 1/2 dl ljummet vatten (37 grader)
  • 2 tsk sirap
  • 1 tsk salt
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 3 - 3 1/2 dl vetemjöl
  • vatten till pensling
  • 1 dl rostade solrosfrön
  • 1/2 dl sesamfrön
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Rör ut jästen i vattnet i en bunke.
  2. Tillsätt sirap, salt, grahamsmjöl och större delen av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.
  3. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175°C.
  5. Dela degen i 4 bitar (för 4 stora bröd). Mjöla arbetsbänken med vetemjölet. Kavla ut 1 bit i taget, så tunt som möjligt. Lägg den på bakplåtspappersklädd plåt.
  6. Nagga med en gaffel. Pensla med vatten och strö över solrosfrön, sesamfrön och flingsalt. Kavla in fröna.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills brödet fått färg och blivit sprött. Gör likadant med resterande bitar. Låt bröden svalna på galler. Bryt i bitar eller låt var och en bryta sina egna bitar.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.