Recept: Helstekt sjötunga i vinägrett med medelhavsgrönsaker
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Helstekt sjötunga i vinägrett med medelhavsgrönsaker

2 röster

Denna snabblagade, helstekta sjötunga i vinägrett med medelhavsgrönsaker är helt underbart god och mättande. Sjötungan försteks och ställs sedan in i ugnen så du kan blanda de nystekta grönsakerna med vinägretten. Avnjut med potatis och citron.

Ingredienser

  • 4 hela sjötungor (klippta och flådda eller filéer)
  • salt och peppar
  • vetemjöl
  • 1/2 dl olivolja
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 citron

Medelhavsgrönsaker

  • 10 marinerade kronärtskockshjärtan
  • 16 normalstora cocktailtomater
  • 1 dl färsk basilika
  • 1 dl extra virgine olivolja
  • 2 dl svarta oliver utan kärnor
  • 2 msk balsamvinäger

Så här gör du

  1. Grönsaker: Skär kronärtskockorna i 4 delar. Skölj och skär tomaterna i halvor. Skär basilikan i strimlor.
  2. Krydda sjötungan med salt och peppar. Vänd fisken i vetemjöl så att det täcker hela fisken.
  3. Sätt ugnen på 70°C.
  4. Stek sjötungorna i en stekpanna med olivolja och matfett på medel till hög värme tills de fått en vacker stekyta, 2-3 minuter på varje sida beroende på storlek. Lägg sedan fisken på smorda plåtar. Sätt in mitt i ugnen ca 6 minuter.
  5. Hetta upp olivoljan i en större sauteuse eller kastrull. Lägg därefter i kronärtskockorna, stek dem i oljan i ca 1 minut. Tillsätt oliverna och tomaterna och fortsätt steka i 1 minut. Ta kastrullen från värmen och tillsätt basilikan och balsamvinägern.
  6. Lägg upp fisken på tallrikar och fördela grönsakerna ovanpå fisken tillsammans med spadet från dessa. Skär citronen i klyftor.
  7. Servera sjötungan med kokt potatis eller ris och citronklyftor.
Tips

Det går lika bra med annan fisk så som t ex hälleflundra eller torskrygg. Be fiskhandlaren att skära fisken i portionsbitar, 3-4 cm i tjocklek. Tänk på att 150-160 gram/person räcker väl på filéer.