Recept: Hälleflundra med hummersås
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 min

Hälleflundra med hummersås

22 röster

En härlig fiskrätt som även passar bra vid lite festligare tillfällen! Servera hälleflundran tillsammans med en hummersås av schalottenlök, hummerfond, smör och vispgrädde tillsammans med lite pressad potatis vid sidan av - garanterat supergott!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2002.

Ingredienser

  • 4 bitar hälleflundra à 175 g
  • smör att steka i

Hummersås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 6 dl vatten
  • 2 msk hummerfond
  • 5 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Börja med såsen. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt i smör. Häll i vatten och hummerfond och låt koka ihop till hälften.
  2. Häll i vispgrädden och låt koka en liten stund. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 125°C.
  4. Smörstek bitar av t ex purjolök och endive. Häll på lite sött vin, gärna sauternes, och låt småputtra en kort stund.
  5. Stek fisken med skinnsidan nedåt först. Vänd fisken och stek andra sidan. Lägg på ett ugnssäkert fat och sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
  6. Servera med kokt potatis, ev pressad. Några strimlor marinerade soltorkade tomater samt citronklyfta och lite krasse blir pricken över i.

För alla

Fri från gluten och ägg men innehåller laktos, och mjölkprotein. 
Gör laktos- och mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkfritt margarin eller olja. Välj havrebaserad "grädde", Oatly eller Beneviva i stället för vispgrädde. Kontrollera för säkerhets skull innehållet i hummerfonden.