Recept: Hälleflundra med hummersås
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Hälleflundra med hummersås

46 röster

En härlig fiskrätt som även passar bra vid lite festligare tillfällen! Servera hälleflundran tillsammans med en hummersås av schalottenlök, hummerfond, smör och vispgrädde tillsammans med lite pressad potatis vid sidan av - garanterat supergott!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2002.

Ingredienser

  • 4 portionsbitar hälleflundra (à 175 g)
  • 1 liten purjolök
  • 1 endive
  • 2 msk sött vitt vin (gärna sauternes)
  • ev krasse till garnering

Hummersås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 6 dl vatten
  • 2 msk konc hummerfond
  • 5 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Börja med hummersåsen. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken mjuk och glansig i smör i en kastrull. Tillsätt vatten och hummerfond. Koka upp och låt koka ihop till hälften. Häll i vispgrädden och låt koka en liten stund. Smaka av med salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 125°C.
  3. Ansa och strimla purjolöken. Skär endiven i mindre bitar. 
  4. Fräs purjolök och endive i smör i en stekpanna. Häll på vinet och låt puttra ca 2 minuter. 
  5. Bryn fisken med skinnsidan nedåt i smör i en annan stekpanna. Vänd fisken och bryn på andra sidan. 
  6. Lägg fisken i en ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter.
  7. Servera fisken med hummersåsen. Garnera ev med krasse. Kokt, pressad potatis, några strimlade soltorkade tomater och citronklyftor är gott till.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin eller olja. Välj havrebaserad "grädde", Oatly eller Beneviva i stället för vispgrädde. Kontrollera innehållet i hummerfonden.