Recept: Gyllene morotssoppa
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Gyllene morotssoppa

34 röster

Denna gyllene morotssoppa är både mättande och god. Låt morot, potatis, lök och buljong koka med gurkmeja, kajennpeppar och ingefära före du mixar soppan. Tillsätt sedan grädden och toppa med grovt riven morot före servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2008.

Ingredienser

  • 5 morötter à 100 g
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk färsk riven ingefära
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 6 dl vatten till hönsbuljongtärningen
  • 1 lime
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Skala och skär 4/5 av morötterna, lök och potatis i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Hetta upp oljan i en rymlig kastrull. Fräs morot, lök och potatis. Tillsätt ingefära, vitlök, kajennpeppar och gurkmeja.
  3. Tillsätt buljongtärning och vatten. Låt koka under lock ca 15 minuter, tills grönsakerna är riktigt mjuka.
  4. Mixa soppan med stavmixer eller i matberedare.
  5. Pressa i juicen från limen. Tillsätt matlagningsgrädde och värm upp soppan utan att låta den koka. Smaka av med salt och peppar.
  6. Riv 1/5 av morötterna grovt. Lägg ner i soppan som garnering.

För alla

Glutenfri. Äggfri, men kontrollera buljongtärningen.
Gör mjölkfri: byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning från Oatly eller Go Green, och kontrollera för säkerhets skull buljongtärningen.