Grunddeg
Du använder det här receptet som en grund om du vill baka ett gott saftigt bröd, eller göra en ordentlig matig pizza. Du knådar bara ihop ingredienserna och låter degen vila innan den är redo att användas.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2008
Ingredienser
1 sats
50 g jäst
3 dl mjölk
3/4 dl smör och rapsolja (eller smält avsvalnat smör)
2 msk flytande honung
ca 8 - 8 1/2 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 ägg att pensla med
För alla
Innehåller gluten.
Gör mjölkfri: använd vatten eller mjölkfritt alternativ till degspad. Byt smör mot mjölkfritt margarin eller olja.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.
Gör så här
Tips
Det är extra viktigt att knåda en deg med vetemjöl special ordentligt, bäst är att köra degen i maskin. Bröden kan också bakas med vanligt vetemjöl.
I receptet används kall mjölk som gör att degen jäser långsammare. Ska bröden fyllas och bakas direkt kan mjölken vara fingervarm.
I receptet används kall mjölk som gör att degen jäser långsammare. Ska bröden fyllas och bakas direkt kan mjölken vara fingervarm.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Vad är 3/4 dl smör? tre fjärde delar av vad?
Kristoffer
2023-02-21Hej Kristoffer och Jessica! Tack för era kommentarer, det är 3/4 av 1 dl , så ungefär 75% av 1 dl. 😊 Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-04-13Är lite nyfiken på vad "0,8 smör och rapsolja" innebär.
Jessica
2011-11-28