Grunddeg

Betyg 4 av 5.
9 personer har röstat
2
Grunddeg

Du använder det här receptet som en grund om du vill baka ett gott saftigt bröd, eller göra en ordentlig matig pizza. Du knådar bara ihop ingredienserna och låter degen vila innan den är redo att användas.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2008

Grunddeg

Ingredienser

1 sats
50 g  jäst
3 dl  mjölk
3/4 dl  smör och rapsolja (eller smält avsvalnat smör)
2 msk  flytande honung
ca 8 - 8 1/2 dl  vetemjöl special
1 tsk  salt
1   ägg att pensla med

För alla

Innehåller gluten.
Gör mjölkfri: använd vatten eller mjölkfritt alternativ till degspad. Byt smör mot mjölkfritt margarin eller olja.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.

Gör så här

Tips

Det är extra viktigt att knåda en deg med vetemjöl special ordentligt, bäst är att köra degen i maskin. Bröden kan också bakas med vanligt vetemjöl.

I receptet används kall mjölk som gör att degen jäser långsammare. Ska bröden fyllas och bakas direkt kan mjölken vara fingervarm.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
9 personer har röstat

Kommentarer

Vad är 3/4 dl smör? tre fjärde delar av vad?

Kristoffer

2023-02-21

Hej Kristoffer och Jessica! Tack för era kommentarer, det är 3/4 av 1 dl , så ungefär 75% av 1 dl. 😊 Hälsningar Lisa

Redaktionen

2023-04-13

Är lite nyfiken på vad "0,8 smör och rapsolja" innebär.

Jessica

2011-11-28

Testa liknande recept

Bagels
Betyg 3 av 5.
73 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Mustigt rågbröd
Betyg 2.5 av 5.
405 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Pizza med sparris och västerbottenskräm
Betyg 4.2 av 5.
34 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Grillbaguetter till lunchen
Betyg 3 av 5.
61 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Kalljäst focaccia
Betyg 3.3 av 5.
6 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Baguette
Betyg 4.6 av 5.
118 personer har röstat
Över 60 min att tillaga