Recept: Grönkålspaj med valnötter
  • Recept
  • Avancerad
  • Tid: Över 60 minuter

Grönkålspaj med valnötter

8 röster

Grönkålspaj med valnötter är perfekt på julbordet och bjuder på en härlig smakblandning. Gör en pajdeg och fyll med grönkål, rödlök, cheddarost, valnötter och äggstanning. Grädda pajen i ugn och sen är det bara att njuta av smakerna.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2005.

Ingredienser

Pajskal

  • 75 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 4/5 dl mager kvarg

Fyllning

  • 250 g färsk grönkål
  • 3 rödlökar
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl riven cheddarost
  • 1 dl grovhackade valnötter

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Så här gör du

  1. Pajskal: Skär smöret i bitar och hacka ihop med mjölet. Tillsätt kesella och arbeta ihop en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter (för 10 port). Nagga med gaffel och låt vila kallt i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  4. Fyllning: Grovhacka grönkålen och koka i lättsaltat vatten i några minuter.
  5. Skala och skiva löken. Fräs lök och grönkål i olja i en stor stekpanna. Salta och peppra.
  6. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
  7. Fördela grönkålsblandningen och osten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Strö över valnötterna.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

För alla

Pajen innehåller gluten, ägg, laktos och mjölk.
Gör glutenfri: byt vetemjölet mot fin glutenfri mjölmix som innehåller mjölk, t ex Semper eller Finax.