Recept: Grönkålspaj med valnötter
  • Recept
  • Avancerat
  • Tid: Över 60 min

Grönkålspaj med valnötter

Betyg
50 röster

Grönkålspaj med valnötter är perfekt på julbordet och bjuder på en härlig smakblandning. Gör en pajdeg och fyll med grönkål, rödlök, cheddarost, valnötter och äggstanning. Grädda pajen i ugn och sen är det bara att njuta av smakerna.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2005.

Ingredienser

Pajskal

  • 75 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 4/5 dl mager kesella/kvarg

Fyllning

  • 250 g färsk grönkål
  • 3 rödlökar
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl riven cheddarost
  • 1 dl grovhackade valnötter

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Så här gör du

  1. Pajskal: Skär smöret i bitar och hacka ihop med mjölet. Tillsätt kesella och arbeta ihop en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter (för 10 port). Nagga med gaffel och låt vila kallt i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  4. Fyllning: Grovhacka grönkålen och koka i lättsaltat vatten i några minuter.
  5. Skala och skiva löken. Fräs lök och grönkål i olja i en stor stekpanna. Salta och peppra.
  6. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
  7. Fördela grönkålsblandningen och osten i pajskalet. Häll över äggstanningen. Strö över valnötterna.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.

För alla

Pajen innehåller gluten, ägg, laktos och mjölk.
Gör glutenfri: byt vetemjölet mot fin glutenfri mjölmix som innehåller mjölk, t ex Semper eller Finax.