Grönkålsgratängen som passar julbordet

Betyg 3.5 av 5.
8 personer har röstat
1Klimatsmart
Grönkålsgratängen som passar julbordet

En delikat rotfruktsgratäng som ger den klassiska varianten med potatis en imaginär känga. Gräddsåsen som täcker gratängen blandas med söt sirap och örtsalt. Servera gärna grönkålsgratängen med en krispig sallad.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 1999

Grönkålsgratängen som passar julbordet

Ingredienser

6 portioner
500 g  djupfryst, hackad grönkål
1 kg  potatis
1   palsternacka
3   morötter
1   rotselleri
2 dl  riven ost
2 1/2 dl  mellangrädde
1/2 krm  svartpeppar
2 - 2 1/2 tsk  örtsalt
3 msk  sirap

Gör så här

Tips

Använd gärna färsk grönkål. Ta då 1 kg och koka i ca 30 minuter i vatten/buljong (för 6 port).

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.5 av 5.
8 personer har röstat

Kommentar

Jag serverade till varmrökt lax. Minskade rotseleri till hälften. Mycket god och smakrik. Mer spännande än potatisgratäng. Den gör vi säkert igen.

Annika

2008-12-13

Näringsvärde per portion

Energi1776 KJ / 425 kCal
Fett16 g
Salt1 g
Kolhydrater51 g
Protein12 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Grönkålscrème
Betyg 2.5 av 5.
96 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Gratäng med palsternacka och potatis
Betyg 3.3 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rotfruktsmos
Betyg 4.6 av 5.
26 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Fläskfilé med timjankål
Betyg 4.5 av 5.
2 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Minipajer med grönkål, ädelost och mandel
Betyg 3.8 av 5.
68 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Grönkålspaj med svarta oliver och Västerbottensost
Betyg 4.1 av 5.
55 personer har röstat
Över 60 min att tillaga