Recept: Grillbröd
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Grillbröd

20 röster

Istället för att grilla pinnbröd! Här är en god variant med olivolja, jäst och flingsalt att grädda på grillen. I platta kakor med naggad yta, perfekta till wraps, fajitas, burritos eller att linda grillkorv i.

Ingredienser

8 små bröd
  • 1/3 paket jäst (à 50 g)
  • 2 1/2 dl kallt vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • ca 6 1/2 dl vetemjöl (ca 6 1/2 dl motsvarar ca 400 g)

Pensling

  • olja
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda i olja, salt och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en deg. Häll lite olivolja på degen och vänd runt så att den blir oljad runt om. Låt jäsa ca 1 timme i rumstemperatur övertäckt med bakduk.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 eller 8 bitar (för 8 små bröd). Forma dem till runda bullar. Låt dem jäsa övertäckt ca 30 minuter i rumstemperatur. Vill du jäsa längre tid så lägg bullarna på mjölat bakplåtspapper på en bricka, täck med en bakduk. Jäs i kylskåp 1-2 timmar.
  3. Kavla eller platta ut degen till tunna kakor och nagga dem med en gaffel. Pensla med lite olivolja och strö på flingsalt. Grädda bröden på grillen tills de blåser upp sig lite, ca 1 minut. Vänd bröden och grädda dem färdigt 1 1/2-2 minuter beroende på värmen.

För alla

Brödet innehåller gluten men är fritt från laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Receptet är provlagat för 4 stora bröd eller 8 små bröd.
Brödet är godast nygräddat.