Recept: Godaste lussebullen
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Godaste lussebullen

1006 röster

Saffransbullar ska vara mjuka, luftiga och sprida en härlig doft av saffran. Det är hur enkelt som helst att baka sådana bullar – följ bara det här receptet som är noga provbakat så kommer du att lyckas!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2013.

Ingredienser

Ger 1 sats, ca 40 bullar
  • 2 paket saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker
  • 2 msk rom eller vatten
  • 50 g jäst
  • 175 g rumsvarmt smör
  • 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
  • 1 dl russin
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling

Så här gör du

  1. Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
  2. Skär smöret i tärningar.
  3. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
  4. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
  5. Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
  6. Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla (för 1 sats). Tryck i russinen.
  7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. 
  8. Sätt ugnen på 225°C.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: Använd laktosfria varianter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett och ersätt mjölk med havre-, ris- eller sojabaserad mjölkersättning.
Gör äggfri: Ersätt ägget till pensling med mjölk eller filmjölk