Recept: Gari (inlagd ingefära)
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Gari (inlagd ingefära)

104 röster

Denna himmelskt goda Gari är redo att ätas 3 timmar efter inläggningen i bland annat su och ättika men håller betydligt längre än så. Försök göra så tunna skivor som möjligt av ingefäran, det gör stor skillnad för smaken!

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 1998.

Ingredienser

  • 1 bit färsk ingefära (à ca 100 g)
  • 5 dl vatten
  • 1 dl risvinäger (su)
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt

Så här gör du

  1. Skala ingefäran, var noga med att bara ta bort det yttersta skalet. Skär tvärs över i så tunna skivor som möjligt - ju tunnare desto godare! Använd en så vass kniv som möjligt.
  2. Koka upp vattnet. Lägg ner ingefäran. Rör om och ställ åt sidan i 10 minuter. Häll av vattnet, lägg ingefäran i en glasburk.
  3. Hetta upp vinäger, socker och salt tills sockret lösts upp. Häll det över ingefäran. Låt svalna.
  4. Efter ca 3 timmar är garin klar att serveras. Förvara den sedan kallt. God hållbarhet.