Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Fruktkaka

3 röster

Fruktkaka med russin, nötter och blandad frukt, gärna exotisk, som blötläggs i mörk rom blir suveränt saftig och smaskig. Njut den välfyllda fruktkakan med romsmak till kaffet eller som dessert med något gott att dricka till.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1996.

Ingredienser

1 sats

  • 3 dl tärnad blandad frukt (gärna exotiska frukter)
  • 1 1/2 dl ljusa russin
  • 1 dl mörk rom
  • 2 dl valnötskärnor
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 4 ägg

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Blötlägg frukt och russin i rom någon halvtimme.
  3. Grovhacka nötterna. Blanda väl med frukt, mjöl och bakpulver.
  4. Rör smör, socker och salt mjukt i en annan bunke. Tillsätt ett ägg i sänder och rör om mellan varje ägg. Rör ner mjöl och fruktblandning. Lägg smeten i en smord och bröad kransform.
  5. Grädda fruktkakan i drygt 1 timme. Om den blir mörk, lägg på lite aluminiumfolie i slutet av gräddningen.
  6. Stjälp upp kakan. Låt den få mogna några dagar innan den avnjuts; stänk då gärna lite extra rom över kakan.