Recept: Frukt- och nötkaka med cider
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Frukt- och nötkaka med cider

Betyg
1 röst

Det här receptet på frukt- och nötkaka med cider är en delikat och charmerande god kaka med ljuvliga smaker. Du väljer själv vilka torkade frukter du vill använda så kakan går att variera efter smak. En perfekt kaka att bjuda på till kalaset!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2011.

Ingredienser

1 kaka
  • 175 g blandad, torkad frukt (t ex russin, aprikoser, tranbär)
  • 1 1/2 dl cider
  • 50 g valnötter
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 stort ägg
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • finrivet skal av 1/2 apelsin
  • smör och ströbröd till formen

Så här gör du

  1. Skär frukten i små bitar. Lägg i en bunke och häll på cidern. Låt marinera ca 12 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Smöra och bröa en avlång form, 1 1/2 liter (per kaka).
  4. Hacka valnötterna grovt. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Blanda ner nötter, ägg, socker, rivet apelsinskal och fruktblandning.
  5. Fördela smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Känn med en provsticka om den är färdig.
  6. Stjälp upp kakan på ett fat och låt svalna under formen innan den skärs i skivor.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Kontrollera innehållet i ströbrödet.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Kontrollera innehållet i ströbrödet.

Tips

God att rosta om det blir kaka över.