Recept: Friterad spätta med limesås
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Friterad spätta med limesås

35 röster

Att fritera blir alltid gott och du måste inte ha en fritös för att göra det. Gör en frityrsmet, vänd spättan i den och fritera. Såsen slänger du ihop med lime, fiskbuljong och crème fraiche. Friterad spätta med limesås smakar bäst med kokt potatis.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1996.

Ingredienser

  • 500 g spättafilé
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl vatten eller öl
  • olja

Limesås

  • 2 lime
  • 1 msk margarin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • 1 dl crème fraiche
  • salt och peppar

Till servering

  • 800 g kokt potatis

Så här gör du

  1. Tina spättafilé. Skär den ev i mindre bitar på längden.
  2. Vispa ihop vetemjöl, ägg och vatten eller öl. Doppa fiskfiléerna i smeten. Låt dem rinna av något. Lägg dem att torka något medan såsen tillagas.
  3. Sås: Pressa saften ur hälften av limen. Skär resten av limen i tunna skivor. Fräs skivorna i lite matfett. Ta upp och ställ åt sidan. Tillsätt den pressade saften i pannan. Tillsätt fiskbuljongtärningen, vattnet och crème fraichen. Koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Värm olja i en gryta. När temperaturen är 180°C läggs fiskbitar ner och friteras guldbruna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Till servering: Servera fisken med limeskivor på, såsen till och kokt potatis.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen. Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl, ex majsmjöl. Välj vatten eller glutenfri öl.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).