Recept: Fransk potatisgratäng
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Fransk potatisgratäng

44 röster

Denna franska potatisgratäng med äkta grädde och vitlök kan du förbereda dagen före festen och bara toppa med ost och stoppa i ugnen när gästerna kommer. Potatisgratängen är ett utmärkt tillbehör till övrig mat och en självklar favorit.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg potatis
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 dl mjölk
  • 2 msk finhackad vitlök
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 2 - 2 1/2 dl riven ost

Så här gör du

  1. Dagen före festen: Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva.
  2. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då.
  3. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen.
  4. Nyårsafton/festdagen: Sätt ugnen på 175°C.
  5. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.

För alla

Gratängen är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk.
Gör mjölkfritt: Använd mjölkfria alternativ.