Recept: Fisk och skaldjursgryta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 min

Fisk och skaldjursgryta

Betyg
32 röster

En helt suverän fisk- och skaldjursgryta som du kommer älska! Grytan blir härligt krämig med grädde och den underbara saffranssmaken passar perfekt till de salta kräftorna. Servera din varma gryta med len aioli och knapriga krutonger.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2002.

Ingredienser

  • 1 l fiskbuljong
  • 2 dl torrt vin
  • 15 - 20 blåmusslor
  • 5 dl grädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 g saffran
  • lite smör
  • 1 morot
  • 1 liten purjolök
  • 5 - 5 potatisar
  • 600 g fisk i bitar (t ex lax, kolja)
  • 200 g kräftstjärtar

Till servering

  • krutonger
  • aioli

Så här gör du

  1. Koka upp fiskbuljong och torrt vin i en rejäl gryta. Sjud skrubbade blåmusslor i buljongen tills de öppnat sig.
  2. Ta upp dem ur buljongen och ta ut dem ur skalen. Slå i grädde och tomatpurè i buljongen. Fräs saffran i lite smör och rör ner i buljongen.
  3. Skär morot och liten purjolök i småbitar. Skär  potatisar i större bitar. Koka ca 10 minuter i buljongen.
  4. Skär fisk i bitar (blanda t ex lax och kolja). Lägg bitarna i soppan och låt sjuda i 5-10 minuter.
  5. Lägg i musslorna och kräftstjärtar precis före servering. Servera soppan i djupa tallrikar med knapriga brödkrutonger och aioli (lättmajonnäs smaksatt med vitlök) till.

För alla

Fisk- och skaldjursgryta är fri från gluten om man utesluter brödkrutongerna. Innehåller ägg, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: Uteslut majonnäsen och välj äggfria brödkrutonger.
Gör laktos- och mjölkproteinfri: använd äkta majonnäs, uteslut grädden och använd "gräddprodukten" Imat från Oatly, använd mjölkfritt margarin i stället för smör och mjölkfria brödkrutonger.