Recept: Färgglad bönsallad
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Färgglad bönsallad

33 röster

Färdigkokta bönor är nyttigt, billigt och snabblagat. Här hittar du stora vita bönor och kidneybönor i en matig sallad med körsbärstomater, rödlök och balsamvinägrett.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2012.

Ingredienser

  • 2 burkar stora, vita bönor (à 400 g)
  • 1 burk kidneybönor (à 400 g)
  • 500 g körsbärstomater (gärna olika färger)
  • 125 g salladslök
  • 1 dl hackad persilja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • ev skivor av rödlök
  • persilja

Dressing

  • 2 rödlökar
  • 3 msk socker
  • 4/5 dl vit balsamvinäger
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du

  1. Dagen före festen: Skala, halvera och skiva löken. Lägg i en plastpåse tillsammans med socker och knyt ihop.
  2. Massera med händerna tills löken börjar släppa vätska. Lägg i en skål. Blanda i vinägern. Rör ner oljan i omgångar. Krydda med salt och peppar.
  3. Häll av och skölj bönorna. Blanda med dressingen. Ställ i kylen.
  4. Dela tomaterna. Strimla salladslöken. Förvara var för sig i kylen.
  5. 4 timmar före servering: Ta fram bönorna och tomaterna och låt stå i rumstemperatur.
  6. 30 minuter före servering: Blanda bönor, tomater, salladslök och persilja. Lägg upp i en eller flera skålar. Garnera ev med lök och persilja. Servera gärna bönsalladen tillsammans med Dubbelmarinerad fläskfilé och Ananassalsa

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.