Recept: Falafel med hemlagat tunnbröd
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Falafel med hemlagat tunnbröd

52 röster

Gör din egen falafel! Den smakrika rätten har sitt ursprung i Mellanöstern, och består av friterade kikärtsbollar och tahinisås. Servera i ett nygräddat pitabröd.

Ingredienser

Falafel

  • 2 mjöliga potatisar
  • 400 g kokta kikärter
  • 2 skalade och finrivna vitlöksklyftor
  • 1/2 skalad och finriven gul lök
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1 1/2 tsk spiskummin
  • 1 msk potatismjöl
  • salt och nymald svartpeppar
  • 2 ägg
  • 4 dl ströbröd
  • 1 1/2 l frityr- eller matolja

Sås

  • 1 1/2 msk tahini
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 röd chili (urkärnad och finhackad)
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 1/2 dl finhackade örter, tex persilja, koriander och mynta
  • salt och nymald svartpeppar

Bröd

  • 3 dl vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 msk olivolja

Till servering

  • grönsallad
  • citronklyftor

Så här gör du

  1. Falafel: Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  2. Häll av och skölj kikärterna och låt rinna av. Mixa dem till en grov puré med stavmixer.
  3. Mosa potatisen och blanda med kikärtspuré, vitlök och lök, persilja, spiskummin och potatismjöl. Krydda med salt och peppar.
  4. Rulla smeten till runda bollar. Låt stå framme tills fritering. Fritera strax innan servering.
  5. Hetta upp oljan till 180°C.
  6. Vispa upp äggen i en bunke. Strö ut ströbrödet på ett fat.
  7. Panera falafelbollarna först i ägg sen i ströbröd, panera ytterligare en gång i ägg och ströbröd.
  8. Fritera dem gyllenbruna ca 4 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
  9. Sås: Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen fram till servering.
  10. Bröd: Sätt ugnen på 250°C. Sätt in en plåt i ugnen.
  11. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt vatten, salt och olivolja och arbeta ihop till en deg. Låt vila ca 15 minuter.
  12. Dela degen i 8 bitar (för 4 port) och kavla ut till runda tunna bröd. Lägg ett bakplåtspapper den heta plåten och lägg på bröden. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
  13. Till servering: Servera brödet tillsammans med nyfriterade falafel, sallad, sås och citronklyftor. 

För alla

Gör äggfri: Byt ut ägget i paneringen mot mjölk, vatten eller olivolja som du blandar med lite vetemjöl, innan de doppas i ströbrödet. Testa att fritera någon falafel först för att se att de inte flyter ut, håller de inte ihop stek falafeln istället för fritera.
Gör glutenfri: Välj glutenfritt ströbröd. Byt ut brödet mot glutenfritt tortillabröd/bröd.
Gör laktosfri: Välj laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut matyoghurt mot Sour Supreme (innehåller soja) eller liknande ersättningsprodukt.

Receptet är inspirerat av Sveriges Mästerkock

Näringsvärde per portion
Energi:
3548 kJ / 848 kcal
Protein:
25 g
Kolhydrat:
99 g
Fett:
35 g
Salt:
2 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer