Recept: Enkelt äppelmos
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Enkelt äppelmos

17 röster

Laga hemgjort enkelt äppelmos som smakar ofantligt gott och med detta recept är det inte alls komplicerat. Detta enkla äppelmos kan utan problem djupfrysas.

Ingredienser

5 dl

  • 1 kg äpplen
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl socker

Så här gör du

  1. Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos. Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Det är viktigt att ev. skadade partier och insektsangrepp skärs bort. Lägg de färdigansade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
  2. Sila bort vattnet och lägg äppelklyftorna i en kastrull. Koka upp äppelklyftorna med vattnet på svag värme så att det inte bränner vid. Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka. Rör ner sockret och låt koka upp igen.
  3. Mosa äpplena med en slev eller kör dem till mos i matberedare. Fyll skålen till hälften och mixa i ett par omgångar så att moset inte rinner över.
  4. Häll upp i frysburkar i passande storlekar. Låt svalna och sätt på lock.
Tips

Moset kan också djupfrysas och tas fram vartefter!