Egen majonnäs
Vill du imponera på dina gäster måste du självfallet göra din egen majonnäs, ett gott tillbehör till mat eller som dip. Med citron och dijonsenap smaksätter du ägg, oljor och vinäger, därefter är majonnäsen redo att avnjutas.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2010
Ingredienser
4 dl
2 äggula
1 tsk rödvins- eller vitvinsvinäger
1/2 tsk färskpressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral rapsolja
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
För alla
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: gör en majonnäs på kikärtsspad istället för ägg - Kikärtsmajonnäs.
Gör äggfri: gör en majonnäs på kikärtsspad istället för ägg - Kikärtsmajonnäs.
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Gör så här
Tips
Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och ta det lugnt med oljan i början när du vispar. Håller 3–4 dagar i kylskåp.
Man kan rädda den genom att börja om med en ny sats och allra sist röra i den spruckna omgången.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi7848 KJ / 1875 kCal
Fett208 g
Salt4 g
Kolhydrater3 g
Protein5 g
Kommentarer