Recept: Dhal, indisk linsgryta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Dhal, indisk linsgryta

100 röster

För dig som gillar indisk mat kommer den här dhalen bli en favorit. Linsgrytan är fylld med rika kryddor som koriander, ingefära, kummin och kanel och serverad med färskt naanbröd och ris är rätten komplett.

Ingredienser

  • 1 lök
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk riven, färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 krm malen kanel
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • salt
  • lime

Till servering

  • ris
  • naanbröd

Så här gör du

  1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
  2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.
  3. Till servering: Servera dhal med ris och naanbröd.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongtärningen för samtliga allergener. I övrigt är rätten fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: servera med glutenfritt bröd.

Näringsvärde per portion
Energi:
2594 kJ / 620 kcal
Protein:
24 g
Kolhydrat:
53 g
Fett:
52 g
Salt:
2 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer