Recept: Chili con carne
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Chili con carne

128 röster

Chili con carne är en mustig och het gryta med köttfärs, chili, vita bönor, paprika, vitlök och tomater. Detta klassiska mexikanska recept är både lättlagat och uppskattat av dina middagsgäster.

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 350 g nötfärs
  • 1 msk olja
  • färsk eller torkad chili (efter smak)
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar
  • 3/4 tsk salt
  • 1 msk soja
  • 1 burk hela tomater (à 400 g)
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås (à 440 g)

Till servering

  • salladskål
  • hackad persilja
  • sås på vinägrett

Tillbehör

  • jalapeñopeppar
  • chips eller brytbröd

Så här gör du

  1. Skala och hacka lökarna. Bryn färsen i oljan i en gryta, gärna av gjutjärn, tills den fått fin färg. Blanda ner löken och låt den steka med en stund. Smaka av med chili, paprika, svartpeppar, salt och soja.
  2. Tillsätt tomaterna och låt alltsammans koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock. Ju längre koktid, desto fylligare smak.
  3. Tillsätt bönorna och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med mer kryddor om så behövs.
  4. Till servering: Servera rätten rykande het med tillbehören och en sallad med strimlad salladskål, rikligt med hackad persilja och en vinägrettsås.

Gör mer klimaträtt

Byt nötfärs till blandfärs och minska din klimatpåverkan med en tredjedel.