Recept: Chèvre chaud
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 minuter

Chèvre chaud

12 röster

Chèvre chaud, eller gratinerad fårost på svenska, är fantastiskt gott och passar utmärkt att bjuda gästerna på som en liten aptitretare innan middagen. Ringla lite honung över osten och strö över pinjenötterna, in i ugnen några få minuter och voilá!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2011.

Ingredienser

  • 200 g getost (chèvrerulle)
  • vitt formbröd
  • smör
  • 2 msk pinjenötter
  • honung
  • salladsblad (gärna rucola och rosésallad)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 275°C.
  2. Skär getost i 4 eller 8 skivor beroende på om det är en tjock (ca 80 mm i diameter) eller smal (ca 40 mm i diameter) rulle (för 4 port).
  3. Skär ut rundlar av vitt formbröd i samma storlek som getostskivorna. Smörstek bröden på en sida.
  4. Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper med stekta sidan upp. Lägg på ostskivorna. Strö över pinjenötter. Gratinera till fin färg, ca 5 minuter.
  5. Ringla över lite honung. Servera på en bädd med salladsblad, gärna några peppriga och bittra sorter såsom rucola och rosésallad.

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd ost lagrad mer än 3 mån eller ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost. Kontrollera innehållet i brödet och rosta det.
Gör mjölkproteinfri: ersätt getosten med annat mjölkfritt ostalternativ. Kontrollera innehållet i brödet och rosta det.
Gör äggfri: kontrollera brödet.