Cheesecake med blåbär och citron
Ingen tackar väl nej till en bit cheesecake med citronsyrligt blåbärstäcke. Den här går snabbt att göra och kräver ingen ugn. På bilden är cheesecaken bakad i en avlång form men här är receptet anpassat till en vanlig rund form med löstagbar kant.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2014
Ingredienser
12 portioner
Topping
350 g tinade blåbär
1 dl färskpressad citronjuice
1 1/4 dl socker
Botten
200 g digestivekex
100 g smält smör
Fyllning
500 g mascarpone
5 dl crème fraiche
3 msk florsocker
finrivet skal av 2 citroner
För alla
Fri från ägg, men kontrollera kexen.
Gör glutenfri: Välj glutenfria digestivekex.
Gör laktosfri: Använd laktosfria produkter av kex, matfett och crème fraiche. Ersätt mascarpone med laktosfri färskost.
Innehåller mjölkprotein.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1994 KJ / 477 kCal
Fett39 g
Salt0.4 g
Kolhydrater29 g
Protein3 g
Kommentarer
Skulle läst kommentarerna innan jag började baka… Blev också för mig ett ”rinnigt” problem i och med att mascarponekrämen inte stelnade så vi fick sleva upp ”kakan” med sked i skålar när den skulle ätas. Pappas kommentar ”som smält glass”. Smakmässigt väldigt god dock!! Slängde sen in den i frysen så blev resten en frozen cheescake, det var gott det med.
Karolina
2024-03-17Konsistensen blev en katastrof, allt bara rann ihop! Efter att ha läst andras kommentarer så förstår jag att det inte var första gången…. Ni måste förtydliga mer om att mascarponeblandningen måste vispas länge så att den blir rejält fast i konsistensen. Blåbärsblandningen kokades enligt receptet men det var ändå alldeles för lös. Tipsa i receptet om att tillsätta gelatin för att vara säker på en fast topping. Astrid
Agneta
2023-08-13Läs noga alla kommentarer om att vispa hårt! Då blir det bra!
Anna
2023-04-18