Recept: Bubblig hallonmousse
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Bubblig hallonmousse

22 röster

Ljuvlig len dessert med hallon, vispgrädde som socker som får det att pirra till i munnen. Hemligheten? Mousserande vin! Garnera med färska bär och gärna ätbara blommor.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2012.

Ingredienser

  • 350 g frysta hallon
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl vit sirap
  • 4 gelatinblad
  • 1 1/3 dl vispgrädde
  • 3 msk socker
  • 1 3/4 dl mousserande vin (t ex prosecco)

Garnering

  • ca 200 g färska bär
  • ev ätbara blommor

Så här gör du

  1. Tina och mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer. Passera hallonpurén genom en finmaskig sil (det ska bli ca 2 dl för 10 port). Ställ i kylen.
  2. Separera äggulorna från äggvitan i olika skålar. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med elvisp i en bunke. Tillsätt sirapen och fortsätt vispa ca 1 minut.
  3. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Vispa grädden fluffig.
  4. Blanda äggulor, socker och 2 msk mousserande vin i en liten kastrull (för 10 port). Sätt kastrullen på svag värme och vispa oavbrutet tills blandningen blir tjock och krämig. Ta kastrullen från värmen.
  5. Ta upp gelatinbladen och skaka av dem. Rör ner dem i krämen. Rör i resten av det mousserande vinet, lite i taget.
  6. Vänd ner krämen i äggvitevispet.
  7. Blanda i hallonpurén och därefter den vispade grädden.
  8. Häll mousseblandningen i glas som rymmer minst 1 dl. Ställ i kylen minst 4 timmar.
  9. Tidigt på festdagen: Garnera med bär och ev blommor. Låt stå kallt fram till servering.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havrebaserad gräddersättning.

Tips

Storkökstipset: Placera små glas som rymmer ca 12 cl på brickor. Häll i moussen. Täck varje bricka med plastfolie. Stapla dem ovanpå varandra i kylen.