Brunkål
Mumsig brunkål med underbar smak som passar perfekt på julbordet! Puttra ihop din hemmagjorda kål med sirap i grönsaksbuljong och duka upp den tillsammans med korv, köttbullar och revbensspjäll.
Ingredienser
8 bufféportioner
1 kg vitkål
3 msk smör
1/2 dl sirap
15 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 - 2 1/2 dl grönsaksbuljong (fond eller tärning + vatten)
salt
peppar
1 msk ättika
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen och serveringsförslagen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.
Receptet är uppdaterat dec 2021.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi320 KJ / 75 kCal
Fett3.1 g
Salt1.69 g
Kolhydrater10.2 g
Protein1.5 g
Kommentarer
bra att utgå från sedan får man tänka själv. Jag steker lite i taget och samlar i stor gryta som sedan får koka MINST en timme. fryser in i mindre påsar och när vi tar fram dem smaksätter vi med ättika och socker vid behov. ( frysningen tar gärna bort lite av smakerna därav att vi steker på och kryddar upp lite)
Cecilia
2023-10-25Brukar använda 12% ättika och smaka mig fram. Som någon skrev är detta en långkok, låt det ta tid! Rekommenderar att provsmaka ganska ofta eftersom smaken ändras under koktiden.
Ann-marie
2022-12-21Jag letar också efter min barndoms smak av brunkål. Kokte denna i gryta i 4 timmar med omrörning varje timme. Lite mer ättika. Jag tror att det som nu saknas är det feta skinkspadet, men det är nog bra att avstå det.
Mona
2022-12-17