Recept: Broccoligratäng
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 min

Broccoligratäng

5 röster

Ett bra vardagsrecept på en god broccoligratäng som passar utmärkt att servera till en kryddig chorizo eller falukorv. Blanda broccoli med potatis, krydda med basilika, salt och pepparmix. Häll en gräddig gratängsås över och låt ugnen sköta resten!

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2005.

Ingredienser

  • 1 förpackning frysta broccolibuketter (à 300 g)
  • ca 200 g frysta potatisklyftor
  • 1 knippe salladslök eller purjolök (1 knippe salladslök motsvarar 1 stor purjolök)
  • 1/2 dl grovhackad basilika
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm pepparmix

Gratängsås

  • 2 dl mjölk
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 - 2 1/2 dl riven lagrad ost t ex grevé
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 äggula

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Lägg frysta broccolibuketter och potatisklyftor i en plastpåse. Ansa, skölj och finstrimla salladslökarna eller purjolöken. Blanda ner löken bland broccoli och potatis. Tillsätt hackad basilika, salt och pepparmix. Ruska om påsen ordenligt och häll sedan ut alltsammans i en ugnssäker form eller i portionsformar.
  3. Blanda mjölk, hälften av grädden och majsstärkelsen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Blanda ner osten och låt den smälta. Smaksätt med paprikapulver, salt och peppar. Rör ut äggulan i resten av grädden och vispa ner den i såsen. Låt inte såsen koka mer.
  4. Häll såsen över grönsakerna. Ställ formen mitt i ugnen och gratinera 15-20 minuter.
  5. Ät med stekt chorizo eller falukorv och ett gott bröd.

För alla

Gratängen är fri från gluten men innehåller mjölk och ägg.
Gör mjölkfri: byt osten mot tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ. Använd Solhavre i stället för mjölk och Imat från Oatly eller Benevivas produkt som ersättning för matlagningsgrädde. Kontrollera innehållet i korven.
Gör äggfri: uteslut äggulan.