Recept: Bondkakor
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Bondkakor

72 röster

Bondkakan är en god kaka med tradition, havre, mandel och sirap. Smakrika och knapriga småkakor som går lätt att baka. Degen går bra att frysa in i rullar om du snabbt vill ha nygräddade kakor utan att behöva blanda och knåda. Bara ta fram, skära upp och grädda!

Ingredienser

90 st små
  • 1 dl sötmandel (1 dl motsvarar 65 g)
  • 2 1/2 dl vetemjöl (2 1/2 dl motsvarar 150 g)
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 msk sirap
  • 100 g smör eller margarin

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Hacka mandeln. Lägg mjölet i en bunke och blanda det med bikarbonat. Tillsätt socker, sirap, mandel och matfettet skuret i skivor.
  3. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.
  4. Dela degen i två delar (för 90 st). Forma till rullar ca 3 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen ett par timmar så går de lättare att skära.
  5. Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

För alla

Kakorna är fria från ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfri finmix.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Tips

Om du inte vill baka alla kakor på en gång så går det bra att frysa degrullarna. Tina dem i kylskåp.