Recept: Bönburgare med mangosalsa
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Bönburgare med mangosalsa

26 röster

Vegetariska bönburgare med mangosalsa är ett gott alternativ till vanliga hamburgare. Dessa burgare är smakrika och heta och receptet innefattar även en delikat salsa av mango.

Ingredienser

  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 förp kokta kidneybönor (à 380 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 tsk curry
  • 2 tsk malen koriander
  • 3 tsk chilipulver
  • 1 ägg
  • 2 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 3 msk rapsolja

Mangosalsa

  • 1 liten mogen mango
  • 2 tomater
  • 1/2 röd chilipeppar
  • 1 msk hackad rödlök
  • 1 msk saft av pressad lime
  • 1/2 tsk socker
  • ev färsk koriander

Så här gör du

  1. Skala lök, vitlök och morötter. Riv löken grovt och morötterna fint på ett rivjärn.
  2. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj dem. 
  3. Mixa bönorna i en matberedare tillsammans med salt, svartpeppar, lök, vitlök, morötter, kryddor, ägg och majsstärkelse.
  4. Klicka smeten med en sked direkt i stekpannan och forma dem till biffar (2 per port). Stek dem sakta i oljan 3-4 minuter på varje sida.
  5. Mangosalsa: Skala mangon och skär bort fruktköttet från kärnan och skalet. Tärna sedan fruktköttet och tomaterna fint. Kärna ur och strimla chilin fint. Blanda allt med lime, socker och ev. hackad färsk koriander.
  6. Servera med varmt naanbröd, basmatiris och matyoghurt.

Näringsberäkningen är utan naanbröd, ris och yoghurt.

För alla

Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: servera med glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: servera med laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot Sour supreme (innehåller soja).

Näringsvärde per portion
Energi:
1691 kJ / 404 kcal
Protein:
20 g
Kolhydrat:
44 g
Fett:
13 g
Salt:
3 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer