blomkal-bg
Recept

Blomkål

Blomkål har en mild och härlig kålsmak och är rik på vitamin C. Här hittar du goda recept på blomkål − som blomkålssoppa, blomkålsgratäng, stuva...d blomkål, blomkålspuré och indisk mat med blomkål i. Gott och näringsrikt, härlig kombination!

Typ av måltid
Ingredienser
Typ av rätt
Allergianpassat
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Blomkål

Blomkål (Brassica oleracea var. botrytis) har mild och härlig kålsmak och full av vitaminer och annat bra. Blomkål är bl a mycket C-vitaminrik.

Det är den outvecklade blomställningen som utgör blomkålshuvudet och är den del av grönsaken som vi äter. Blomkålen ska vara vit och fast med frisk blast. De gröna delarna går utmärkt att använda om de inte är träiga. Huvudet ska vara helt vitt utan bruna prickar och omslutet av spänstig blast. Blomkålen är känslig och ska helst ångkokas.

Tips:

Gör en blomkålssalsa med majs genom att blanda rå, fint delad blomkål med majs och vinägrett. Perfekt till grillat.

Kokt blomkål med skink- eller ostsås och gott bröd blir en fin lunch eller lättare middag. Den är också god att äta rå på grönsaksfat och i sallader.

Blomkål är god att skiva och grilla eller ugnsbaka som vegetariska biffar.

Ursprung:

Sverige, Spanien, Italien, ibland kompletteringar från Frankrike, Tyskland eller Italien.

Säsong:

Året runt.

Förvaring:

2–4° C, skydda mot uttorkning, känslig för etylen.

Färgad blomkål

Förutom vit blomkål finns också spännande alternativ som grön, gul, orange och violett blomkål. Den violetta tappar färg när den kokas och är därför
roligast att äta rå. Annars går de färgade varianterna att använda på samma
sätt som vit blomkål.

Ursprung:

Sverige.

Säsong:

Juli till september.

Förvaring:

2–4°C, skydda mot uttorkning, känslig för etylen.