Blåbärspaj
En lättlagad men ack så god och njutbar blåbärspaj. Så ut i skogen och plocka en liter blåbär som du lägger i botten på en form, strör klassisk smuldeg över och gräddar i ugn. Servera blåbärspajen ljummen med len marsansås, vispad grädde eller glass.
Ett recept från:
Buffé nr 7, 1996
Ingredienser
4 portioner
Fyllning
1 l blåbär
1 dl socker (drygt)
2 msk vetemjöl
Smuldeg
100 g smör
1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
Till servering
marsansås
vispad grädde
eller glass
För alla
Fri från ägg. Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfrit smör och laktosfri vaniljvisp/grädde/glass.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör mot mjölkproteinfritt matfett och servera med mjölkproteinfri ersättningsprodukt till vaniljvisp/grädde/glass.
Klimatanpassa
Gör mer klimaträtt: byt ut smör till margarin. Detta leder till en halvering av klimatpåverkan från maträtten.
Gör så här
Tips
Gillar du mycket smuldeg så dubbla gärna mängden deg.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2142 KJ / 512 kCal
Fett22 g
Salt0.31 g
Kolhydrater71 g
Protein4 g
Kommentarer
Väldigt vattning och för lite deg!
Johanna
2024-01-08Använde havregryn istället för mjöl, och endast potatismjöl på bären. Jättegott!
Pauline
2023-12-19Så gott, gött
Abdiqani
2023-12-17