Recept: Äppelchutney
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Äppelchutney

5 röster

Denna smarriga chutney med äpplen är en riktig sensation för smaklökarna! Äppelchutneyn passar till det mesta i matväg, till och med till ostbrickan. För att ytterligare förstärka smakerna kan du servera ett glas äppelcider till!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2009.

Ingredienser

  • 3 äpplen
  • 2 schalottenlökar
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl råsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 - 1 1/2 msk honung
  • 150 g russin gärna sultan (150 g russin motsvarar 2 1/2 dl)

Tillbehör

  • t ex brieost, grönmögelost, kex (gärna rågkex)

Så här gör du

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor och sedan i bitar. Skala och finhacka löken.
  2. Blanda äppelcidervinäger med socker, salt och honung i en kastrull.
  3. Tillsätt äpplen, lök och russin och låt sjuda i ca 50 minuter under lock tills det tjocknar. Rör om då och då. Servera till ost och kex.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg, under förutsättning att chutneyn bjuds med lämpliga tillbehör.

Tips

Äppelchutney passar inte bara att servera till kött och grytor utan är också gott till ost. För att riktigt spinna vidare på äppeltemat serveras äppelcider eller äppelmust till.