Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Recept

Vegansk julskinka av rotselleri

Vegansk julskinka av rotselleri är ett måste på varje grönsaksätares julbord. När man griljerat rotsellerin liknar den en julskinka, men smaken är helt annorlunda. När rotselleri bakas i ugn får den en härligt söt och nötig karaktär som är god till senapsgriljering.

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl vitt matlagningsvin
  • 6 timjankvistar
  • 1 dl olivolja
  • ca 800 g rotselleri
  • salt och peppar

Griljering

  • 1/2 kruka persilja
  • 3/4 dl ströbröd
  • 2 msk senap

Näringsvärde per portion

Energi: 665 kj / 159 kcal
Protein:2 g
Kolhydrater: 9 g
Fett: 12 g
Salt: 0,4 g

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Skala och finhacka löken. Koka den med vinet och timjankvistarna tills hälften av vinet återstår. Rör ner olivoljan i vinet.
  3. Skala rotsellerin och skär skåror i ett rutmönster. 
  4. Baka rotsellerin i mitten av ugnen ca 45 minuter. Häll över lökoljan och fortsätt att baka rotsellerin ytterligare ca 45 minuter. Ös då och då.
  5. Griljering: Mixa persilja och ströbröd till ett smul.
  6. Pensla senapen på sellerin och strö över persiljesmulet.
  7. Höj ugnstemperaturen till 225°C.
  8. Griljera sellerin mitt i ugnen ca 10 minuter.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölk).

Kommentarer

Camilla Wittmoss Anmäl

Superbra recept. Ät kall eller varm! Skulle vilja tillägga till guiden ovan; ja grön mat gör skillnad för din hälsa, för miljön men också om du inte vill bidra till hanteringen av de djur som bara är till för att bli slaktade. Så det blir en ännu längre rad av fördelar med god mat som denna!

Barbro Jädestam Anmäl

Jättegod kall i skivor med senap på����

Stefan Gezelius Anmäl

Serveras med fördel direkt från ugnen tillsammans med en klick gräddfil. Inte lika god att äta kall.

Lägg till en egen kommentar.