Så här tar vi fram nyttiga veckomenyn
Recept på nyttiga middagstips som är utvalda av ICAs dietist och skapade av ICAs kockar.
Vår nyttiga veckomeny innehåller 7 nyckelhålsmärkta middagar, perfekt för veckans matplanering. Alla recept är skapade av ICAs kockar och utvalda av ICAs dietist. Ny meny varje vecka.
Tips! Så här tar vi fram vår nyttiga veckomeny.
Få hjälp att planera din vardag, veckans meny kommer här.
Ugnsfisk med vitlök- och citrondipp är en tilltalande middagsmåltid med både fisk och grönt. Rosta grönsakerna i ugn ca 25 minuter, lägg fisken ovanpå och tillaga ytterligare ca 10 minuter mitt i ugnen. Strö över persilja och servera med en klick svalkande yoghurt och hårt bröd.
Ugnsrostad blomkål är en återkommande favorit. Krydda blomkålen med gurkmeja och spiskummin för en mer orientalisk känsla. Lägg till kikärter och en fräsch myntayoghurt och du får en komplett och mättande rätt.
En kycklingfilé kan ibland upplevas som mastig och dimensionslös, men här fyller vi den med oregano och salta små oliver för att liva upp stämningen lite. Den får sedan sjuda ihop med tomatsåsen och dess lite syrliga smak passar perfekt ihop med matveten och bönorna. Smaklig måltid!
Lax och blomkål är pålitliga favoriter i köket när man vill laga mat man mår bra av. Här får laxfilén en knaprig yta av sesamfrö medan blomkålen blir till sallad tillsammans med mangold. Toppa hela härligheten med en syrlig dressing på lime, ingefära och soja.
Alla som älskar det asiatiska köket; räck upp en hand! Den stekta kycklingen äts med en sås som består av bland annat champinjoner, ostronsås, vitlök och lime. Förutom riset, som är ett givet tillbehör, slänger du lätt ihop en morotssallad, och smaksätter även den med lite lime. Mums!
Ge musselsoppan en asiatisk touch med citrongräs, lime och kokosmjölk. Snabblagat men ändå lite lyxigt. Servera med gyllenrostade rotsaksstavar och låtsas att det är fredag.
Att smaksätta torsk med lime är en genialisk idé! Dess fräscha smak passar utmärkt ihop med tomatsalsan som består av bland annat rödlök, koriander, tomater och chiliflakes. Servera med ris, och försök att inte slicka tallriken ren!
Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!
Några exempel på cirka 500 gram frukt och grönt:
Recept på nyttiga middagstips som är utvalda av ICAs dietist och skapade av ICAs kockar.
Fynda i kyl och frys och inspireras till kvällens vardagsmiddag.
Jodå! Ge den klassiska semlan en hälsotwist - se tipsen för en lite nyttigare semla.
Detta ska du titta efter i brödhyllan när du vill ha ett mer hälsosamt bröd.
Ger tips och råd till dig som vill äta lite mer nyttigt och hälsosamt.
Gröna ärtor är fulla med nyttigheter. Vi listar 12 recept med ärtor som huvudingrediens!
Under havsytan döljer sig ett grönsaksland, fullt med alger och sjögräs. Men är de trendiga råvarorna så nyttiga som alla säger? Och hur kan man använda havets grönsaker i matlagningen? Ta del av ICA-dietistens kunskap och ICA-kockarnas läckra recept!
Med dessa tips blir du en mästare på drinkar där smakerna står i fokus.