Socker

Hur påverkar socker kroppen?

Att vi gillar socker är ingen tillfällighet utan snarare en helt naturlig drivkraft som kan härledas till när vi sprang omkring och jagade vår mat och då behövde snabb energi för att orka. Vi har frågat vår dietist om socker och vad det gör med oss och om det verkligen är så himla farligt att äta.

Allt du undrar om socker

Hur dåligt är socker egentligen och varför kan det kännas som ett beroende? Vår dietist svarar!

Hur påverkar socker kroppen?

–  Socker precis som alla kolhydrater ger energi till kroppens celler. Kolhydrater, fett och protein är våra energikällor. När vi sprang från sabeltandade tigrar behövde vi snabb energi och likaså när vi ska genomföra ett Vasalopp på nio mil. Då behöver vi kolhydrater som bryts ner till socker eller att vi tillför snabba kolhydrater for att orka. Kroppen kan dock bryta ner protein och fett till muskelenergi men det kostar kroppen mer och tar längre tid.

Är det skillnad på hur tillsatt socker påverkar kroppen jämfört med naturligt förekommande socker?

– Nej det är ingen skillnad. Socker är socker. Det man däremot kan säga är att tillsatt socker kan vara onödigt då det ger väldigt mycket energi, och äter vi för mycket energi så lagrar vi det som fett. Socker, oavsett varifrån det kommer, ger energi men ingen näring.

LÄS MER: Här kan du grotta ner dig ordentligt i vad socker är.

Men är vi lite väl rädda för socker?

– Ja det kan jag tycka. Men sedan är det bra att det debatteras. Att ge barnen en matsked ketchup till maten är ingen fara. När det kommer till godis så kan du tänka att du kan äta så mycket som får plats i din näve, och såklart inte för ofta. Det du ska akta dig för är det flytande sockret. Drick inte läsk för det mättar absolut ingenting. Byt ut den sockriga drycken mot bubbligt smaksatt vatten. Eller om det är för svårt kan du välja en dryck som har mindre tillsatt socker.

Ligger det något i att vi är ”programmerade” att uppskatta socker därför att det förr var viktigt för människans överlevnad? 

–  Ja det gör det. Det är till och med så att man kan få nyfödda bebisar att vända huvudet mot sockerlösning och bröstmjölk innehåller socker vilket bebisen älskar. Förr när vi jagade var det viktigt att vi kunde bli explosiva och för att bli explosiv behöver man snabb energi. Vi åt det vi hittade och när vi hittade frukt eller honung var det fest. I dag finns förkärleken för socker kvar och det i kombination med en stillasittande vardag gör att intaget av socker snabbt blir för stort.

Men de som inte gillar socker då? Är de felprogrammerade?

–  Haha nej. Vissa har ett inlärt beteende att inte gilla socker men om du har lärt dig att uppskatta söt smak så kommer det att följa dig i livet och det blir ett betingat beteende.

Är tillsatt socker sämre än till exempel agavesirap eller att man tillsätter väldigt söta frukter i bakning?

–  Det har ingen betydelse för det är precis samma sak. Agavesirap innehåller också socker. Kokossocker innehåller socker. Men då brukar man säga att det innehåller mer vitaminer – nja det är knappt detekterbart i dessa produkter.

Hur gör man om man vill minska på sockerintaget?

– För det första måste man skapa sig en strategi. Bestäm dig för att ta en kaka till kaffet och inte två eller tre. Att förbjuda sig saker brukar inte fungera i långa loppet. Det finns inget beroende så som du skulle kunna vara beroende av heroin. Att gilla socker är ett inlärt beteende och det man behöver göra är att bryta det beteendet.

Finns det myter om socker, och vad är sanningen om det?

–  Att man skulle kunna vara sockerberoende. Det är en myt att det är ett fysiskt beroende. Snarare är det ett psykologiskt ”beroende” – man kanske blir gladare, får tröst eller blir piggare om man äter socker.

Vilken är den farligaste sockerfällan?

–  Läsk och ett okritiskt drickande av juice. Juice kan man dricka men då ska man hålla sig till 1 dl till frukost. Juice och läsk ska inte vara några törstsläckare.

Artiklar (1428)

Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.

Rött kött & chark

Vågar man äta korv?

Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.

Håll koll på vätskebalansen

Så mycket vatten ska du dricka

Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?