Sojalax med bakad spetskål
Laxa till det mitt i veckan med en smakrik allt i ett-rätt baserad på laxfilé, spetskål och purjolök. Det som sedan gör rätten så magisk är smaksättningen med japansk soja, sesamfrö och lime, dels en het chilimajonnäs med ännu mer lime. Superfräscht!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2017
Ingredienser
4 portioner
1 spetskål (à ca 600 g)
1/2 purjolök
4 bitar lax (à 140 g)
2 msk olja
2 msk japansk soja
2 msk svarta sesamfrön
1 tsk finrivet limeskal
1/2 röd chili
1 dl majonnäs
1 tsk färskpressad limejuice
2 msk vatten
1/2 tsk salt
För alla
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2617 KJ / 627 kCal
Fett50 g
Salt2.59 g
Kolhydrater9 g
Protein31 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Baka kålen 10-15 min innan laxen.
Agneta
2024-02-26Man behöver nog ha kålen längre, åtminstone 15 minuter och laxen mer än 5 minuter (beror på om den är/varit fryst).
Anders
2024-02-20Väldigt gott, men är man vrålhungrig får man koka till lite ris, jag blev precis "nöjd" men inte mätt.
Cornelia
2023-08-09