Rispytt med stekt sallad och ägg

Betyg 3.8 av 5.
5 personer har röstat
2
Rispytt med stekt sallad och ägg

Smarta matlagare har rester i kylen som snabbt kan bli till nya rätter. Kokt ris till exempel. Salladen kan bytas ut mot andra grönsaker som råkar finnas hemma. Stekt kyckling, räkor eller tofu över i kylen? Det är nu du ska använda dem!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2016

Rispytt med stekt sallad och ägg

Ingredienser

2 portioner
1   salladshuvud, t ex romansallad
5 dl  kokt ris
2 msk  smör
1 tsk  curry
2 msk  japansk soja
2   ägg

Till servering

rostad lök
srirachasås
strimlad salladslök

För alla

Gör glutenfri: välj glutenfri rostad lök.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja.
Gör äggfri: uteslut äggen.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.8 av 5.
5 personer har röstat

Kommentarer

Hej Erika! Klassiska sojasåser innehåller inte gluten. Vete används i som processhjälpmedel vid tillverkningen och behöver därför deklareras på förpackningen, men själva slutprodukten är glutenfri. Se även nedan text från Livsmedelsverket: Gluten i sojasåser Sojasåser tillverkas genom jäsning, fermentering, av sojabönor och rostat vete. Vetet som används kan vara såväl vetekärnor som vetemjöl eller vetekli. Efter jäsningen utvinns själva sojasåsen och olika kryddor tillsätts. Glutenintoleranta undrar ofta om halten gluten i sojasås är så låg att de kan äta mat med sojasås i. Livsmedelsverket har analyserat gluten i olika sojasåser som deklarerade vete. Gluten påvisades inte i de "klassiska" sojasåserna trots att vete deklarerades i innehållsförteckningen. Klassisk sojasås borde inte utgöra någon risk för glutenintoleranta. Hälsningar Michelle _____________

Redaktionen

2017-01-16

Tänk på att Japansk soja innehåller gluten!

Erika

2017-01-15

Näringsvärde per portion

Energi2134 KJ / 510 kCal
Fett23 g
Salt4 g
Kolhydrater59 g
Protein16 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Lax med gult kokosris och salladslök
Betyg 3.9 av 5.
22 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Ärtrisotto med rostad lök och stekt kapris
Betyg 4.1 av 5.
34 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Bibimbap med ris, rostbiff och stekt ägg
Betyg 4.9 av 5.
15 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Onigiri
Betyg 1 av 5.
1 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Fried rice med stekt ägg
Betyg 4.4 av 5.
35 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Rostas med fetaost, paprika och tomat
Betyg 3.3 av 5.
29 personer har röstat
Under 30 min att tillaga