Potatisgratäng med västerbotten och soltorkad tomat
Piffa till den klassiska potatisgratängen med soltorkade tomater och västerbottensost. Tomaterna bidrar med både sötma och sälta, och osten gör den krämig. Servera med en härlig grönsallad – addera kött, fågel eller en fetare fisk för en stadig huvudrätt.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017
Ingredienser
6 portioner
1800 g fast potatis (gärna marilyn)
3 vitlöksklyftor
2 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk (3%)
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 dl strimlade soltorkade tomater
2 dl riven Västerbottensost
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Innehåller mjölkprotein.
Gör så här
Tips
Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 6. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2185 KJ / 522 kCal
Fett25 g
Salt3 g
Kolhydrater56 g
Protein13 g
Kommentarer
Heeeeelt enormt gott recept! :D
Fredrik
2021-03-28Underbart recept. Passar mycket bra nu när gamla potatisen börjar bli lite tråkig och ska konkurrera med den nypotatis vi snart har här. Tillsammans med en god grönsallad blir det en bra måltid även för våra familjemedlemmar som är vegetarianer.
Anna-britt
2017-05-05