Potatisgratäng (grundrecept)
På jakt efter det bästa receptet på potatisgratäng? Då kan du sluta leta nu! Den här potatisgratängen är provlagad in i minsta detalj och passar utmärkt att förbereda. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk håller du koll på både smak och konsistens.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2017
Ingredienser
6 portioner
1800 g fast potatis (gärna marilyn)
3 vitlöksklyftor
2 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk (3 %)
2 1/2 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 dl riven ost
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde, mjölk och ost mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Receptet a
Gör så här
Tips
Gratängen går fint att laga 1 dag innan. Öka i så fall mängden grädde till 3 dl och mängden mjölk till 6 dl (för 6 port) och följ receptet till och med punkt 4. Täck över och förvara i kylen. När det är dags för servering, värm gratängen i ugnen på 150°C till den är genomvarm, ca 45 minuter. Täck ev med folie mot slutet om den får för mycket färg.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2074 KJ / 496 kCal
Fett23 g
Salt3 g
Kolhydrater55 g
Protein13 g
Kommentarer
Bra recept, fast jag gjorde så här i stället: Strök vitlöken, använde skivad gul och röd lök i stället. Sen la jag i ett hekto köttfärs. Förkokade inget, utan gräddar i 40 minuter på 200 grader. Har inte smakat än, men det blir nog supergott!
Reino
2024-04-13Klockrent
Patrik
2024-03-30Toppen 5 av 5 👍🏻
Christina
2024-03-23