Päronkaka med kardemumma
En saftig mjuk kaka med havredryck och olja i stället för mejeriprodukter. Det behövs heller inga ägg – kakan blir luftig och fin ändå. Helt enkelt en vegansk päronkaka som inte kommer att göra någon besviken! Variera fyllningen efter smak och säsong.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2017
Ingredienser
10-12 bitar
3 1/2 dl siktat dinkel- eller vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk malen ingefära
2 krm salt
2 1/2 dl havredryck
1 dl neutral rapsolja (+ extra till formen)
300 g päron (fast sort, t ex conference)
1/2 dl mandelspån
vallmofrön (till formen)
För alla
Innehåller gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Tips
Päron och kardemumma är en klassisk smakkombination. Men kakan blir minst lika god med äpple och kanel, plommon och finrivet citronskal eller krusbär och vanilj.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1063 KJ / 254 kCal
Fett12 g
Salt0.36 g
Kolhydrater34 g
Protein3 g
Kommentarer
Följde receptet till punkt och pricka, det blev supergott! (Använde vetemjöl.)
Anna
2023-11-05God och saftig kaka. Hade dock varken mandelflarn eller vallmofrön hemma. Men jag hoppade över toppingen och bröade formen med kokosflingor istället. Det blev jättegott! 😋
Terese
2022-09-26Tyvärr slöseri med tid, kan bara avråda från att lägga energi på att göra den här kakan. Möjligen är den ok om man är vegan och inte har så många alternativ (jag har själv varit vegan och då hade jag mycket lägre krav). Vallmofröna gav en konstig, nästan besk bismak och själva kakan smakade bara trist, trots kardemumman, som brukar kunna lyfta det mesta. Vill man ha det knastriga skalet kanske mannagryn är ett bättre alternativ än vallmo?
Petra
2021-09-04