Gazpacho
Gazpacho en spansk grönsakssoppa som serveras kall och passar att servera både som förrätt och lättare lunch. Här är soppan gjord på färska tomater, men när de inte är i säsong funkar konserverade lika bra. Välj då hela tomater eftersom de smakar mer.
Ett recept från:
Buffé nr 1, 2014
Ingredienser
6-8 portioner
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 röda paprikor
1 liten gurka
800 g tomater
1/2 dl olivolja
2 dl kallt vatten
3 msk vinäger (gärna sherryvinäger)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Till servering:
finhackad gurka och paprika
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsvärdet är beräknat per port på 6 port exkl serveringsförslag.
Gör så här
Tips
För en finare struktur på soppan, passera soppan (häll den genom en finmaskig sil), innan den serveras.
Låt gärna gazpachon bli riktigt kall innan den serveras.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi466 KJ / 112 kCal
Fett8 g
Salt1.2 g
Kolhydrater8 g
Protein2 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Bil ha lövbiff
Peter
2024-02-09God och sund.
Eva
2023-10-06Använde vår juicemaskin (Phillips) och körde alla ingredienser förutom olja, svartpeppar och vinäger genom den! De tillsattes senare direkt i soppan - juicen som kryddades till angenäm styrka och smak! Resterna kan med fördel användas som tillbehör till mat, inget svinn här inte! Enkelt snabbt och gott!
Roger
2023-09-01