Fruktpaj med flätat lock

Betyg 4.2 av 5.
33 personer har röstat
5
Fruktpaj med flätat lock

Njut säsongens frukter eller bär i en klassisk paj med flätmönstrat lock. Här fyller vi pajen med smörstekta äpplen och päron. Bjud den ljummen med en kula smältande vaniljglass. Verkligen en sann ”all American pie”, som dina gäster kommer att älska!

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2016

Fruktpaj med flätat lock

Ingredienser

10 bitar

Pajdeg

5 dl  vetemjöl (5 dl motsvarar 300 g)
3 msk  strösocker
1/2 tsk  malen kanel
1 krm  salt
275 g  kallt smör
1 - 5 msk  kallt vatten

Fyllning

700 g  röda äpplen (t ex aroma eller ingrid marie)
700 g  fasta päron (gärna anjou)
2 msk  smör
1 tsk  malen kanel
3 msk  rörsocker
1 krm  vaniljpulver
1 msk  färskpressad citronjuice
2 tsk  strösocker
2 tsk  vetemjöl

Pensling

1   ägg
1 msk  mjölk (3 %)
1/2 krm  salt

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Byt mjölk mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut äggpenslingen.

Gör så här

Tips

Det är viktigt att fyllningen är kall när du gör flätmönstret, annars mjuknar degen och blir svårjobbad.

Här är några tips för att lyckas med degen:
Väg smör och mjöl.
Använd kallt smör och vatten.
Knåda inte degen för länge (blir den varm så håller den inte ihop).
Låt degen vila minst 1 timme i kylen och kavla ut degen på mjölat underlag.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.2 av 5.
33 personer har röstat

Kommentarer

Hej! Behöver pajbotten inte förgräddas?

Anneli

2020-09-30

Hej Anneli! Pajdegen behöver inte förgräddas i detta recept. Lycka till med din paj. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2020-10-13

Jag har gjort den och den blev helt perfekt. Supergod paj!

Jessica

2017-05-21

Hej Carolina och Viviann! Vi har nu provlagat pajdegen igen och det har även denna gången fungerat fint för oss att få pajdegen att hålla ihop. Läs gärna våra tips ovan för att det ska bli så bra som möjligt. Vi har justerat vattenmängden så att man tillsätter en mindre mängd i början och därefter mer efter behov. Lycka till! Hälsningar Michelle

Redaktionen

2016-09-07

Näringsvärde per portion

Energi1860 KJ / 445 kCal
Fett26 g
Salt1 g
Kolhydrater46 g
Protein4 g

Testa liknande recept

Smulpaj med äpple
Betyg 4 av 5.
22 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Äppelpaj med brynt smör, citron och kardemumma
Betyg 4.6 av 5.
19 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Raw äppelpaj med mandel och kardemumma
Betyg 4.5 av 5.
28 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Äppelmuffins med kokos
Betyg 2.7 av 5.
212 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Galette med äpple och mandelkräm
Betyg 4.2 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Snabb äppelpaj
Betyg 4 av 5.
39 personer har röstat
Under 30 min att tillaga