Sillkunskap

Sill eller strömming- vad är skillnaden?

Sill, strömming, matjes och ansjovis känner vi till, men vad är vad? Här reder vi ut begreppen och bjuder på fem goda recept med Sveriges genom tiderna viktigaste fisk.
Tips: alla våra recept med sill.

Vad är vad? 

Det kan vara lite svårt att hålla koll på vad som är vad. Ingen fara, vi hjälper dig att reda ut begreppen. Efter detta kommer du ha sten koll! 

  • Sill eller strömming?

    Sill och strömming är samma fisk, men i Östersjön är den mindre och magrare. Beteckningen strömming används för sill som fångas i Östersjön, norr om Kalmar. Sill som lever på västkusten eller i Skåne kallas sill. Namnet sill kommer troligen från isländska "sili", som betyder fiskyngel. Strömming kommer från fornsvenskans "en som far fram i flock". Strömming (östersjösill) är inte en råvara som passar för att användas till matjessill eller inläggningssill.

  • Saltsill

    Blir det när sillen filéas färsk och läggs i saltlake. Den är grunden till de urvattnade sillfiléer som man lägger in själv.

  • Kryddsill

    Mer känd som matjessill. Finns i en variant som lagras med maginnehållet kvar, så kallad ”gammaldags mognad”, och en som filéas färsk innan den lagras. Båda mognar i lag av vatten, kryddor, socker och salt.

  • Marinerad sill

    Det som de flesta menar när de säger inlagd sill. Alltså sill som filéas färsk och får mogna i en marinad av ättika, salt och vatten. Olika kryddsättningar skapar sedan alla smakvarianter och blir sillinläggningar på glasburk.

  • Skarpsill

    Skarpsill, eller Sprattus sprattus på latin, används för att göra ansjovis. Skarpsillen fiskas nattetid längs den svenska västkusten. Den sorteras efter storlek och kryddas hel för att sedan mogna i tunna under tre till fyra månader. Därefter är det dags att filéa ansjovisen eller lägga den hel på burk.

  • 5-minuterssill

    En smart genväg i form av sill i ättikslag som är klar att läggas in i krämig sås. Tar man exempelvis hovmästarsås blir det senapssill. Med en arbetsinsats på bara 5 minuter kan man imponera med en egen inläggning.

Fem goda sillrecept

Nu när du har lite bättre koll på sill, vill vi inspirera dig med fem goda sillrecept. Laga och njut av sillen! 

  1. Srirachasill

    1. Srirachasill

    Betyg 2.6 av 5.
    90 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Längtar du efter mer hetta på julbordet, påsk- eller midsommarbuffén? Bjud på en färdiginlagd sill smaksatt med trendiga chilisåsen sriracha. Tillsammans med gräddfil, majonnäs, honung och limeskal blir det en spännande krämig sill med skönt sting.

    Srirachasill
  2. Hovmästarsill

    2. Hovmästarsill

    Betyg 5 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    När du vill göra en enkel och god sill till julbordet: gör hovmästarsill. Det enda du behöver är hackad rödlök, hackad dill, färdig hovmästarsås och inläggningssill.

    Hovmästarsill
  3. Vitlökssill med citron

    3. Vitlökssill med citron

    Betyg 4.8 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Gör en egen krämig vitlökssill snabbt och enkelt med 5-minuterssill, vitlök, majonnäs och gräddfil. Tillför lite syrlig citron och smaksätt med dina favoritörter. Vi rekommenderar persilja, dill och gräslök!

    Vitlökssill med citron
  4. Västkustsill

    4. Västkustsill

    Betyg 4.7 av 5.
    44 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Föredrar du krämig sill? Gör egen västkustsill, även kallad skaldjurssill, där sillfiléerna läggs in med räkor i en krämig sås av crème fraiche och majonnäs som får smak av citron, dill och gräslök. Toppa med vacker rom vid servering. Ett sillrecept som passar fint till både jul, påsk och midsommar.

    Västkustsill
  5. Ingefärs- och citrussill

    5. Ingefärs- och citrussill

    Betyg 4.4 av 5.
    47 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer.

    Gör en smarrig inlagd sill med ingefära och citrus – den är lättlagad och blir en succé till jul, midsommar eller påsk. Servera ingefärssillen på julbordet eller midsommarlunchen med kokt potatis eller kanske på en bit knäckebröd?

    Ingefärs- och citrussill
Bra att veta!

Så får du bort sillukten från fingrarna

Fastnar sillukten på händerna? Testa att gnida in händerna med tandkräm, citron eller kaffe som brukar ta bort lukten. Eller gnugga fingrarna mot rostfritt stål -i välsorterade köksaffärer finns speciella ståltvålar.

MSC-certifierat

Sedan 2016 är det svenska och danska sillfisket i Skagerrak och Kattegatt certifierat av MSC. Det innebär att sillen fiskas på ett hållbart sätt. MSC-märkt sill har grönt ljus i fiskguiden från WWF.

Fet och nyttig

Det finns nyttigt omega-3 fett i sill vilket gör gott för kolesterolet och för hjärnan. Vitamin D och selen är andra exempel på näringsämnen som finns i sill.

Artiklar (1558)

Jul

5 sillfavoriter

Snart är julafton här och vad vore julbordet utan sillen? Här är några av våra favoriter.

I sill survive!

Klassiska sillinläggningar

Ska du lägga in egen sill? Då behöver du inspiration till riktigt goda sillinläggningar! Här listar vi både klassiska sillinläggningar som löksill, brantevikssill, senapssill och skärgårdssill och några nya favoriter.