Partyplanera!

Checklista inför festen

Det sitter i detaljerna, brukar det heta. Så även för hur man lyckas med festen. Med vår praktiska checklista kan du vara lugn! Här får du koll på allt inför festen, från inbjudningar till sista touchen!

Planering för att lyckas med festen

Inbjudan

Inbjudan – postad, mejlad, sms:ad eller via Facebook och andra sociala medier – är första intrycket. Försök väcka nyfikenhet och locka till festen. Våga vara spretig, olika människor blir en rolig mix. Passa på att bjuda personer du inte känner så väl men gärna vill lära känna mer. Det är inte fel att bjuda några personer som är extra sociala och vågar ta initiativ.

Din inbjudan bör innehålla information om tidpunkt, plats, klädsel, senast datum för svar, typ av fest, om det bjuds på mat och eventuellt fråga om allergier och intoleranser.

Planera mat & dryck

Planera vad du ska bjuda på, låt plånboken och tillfället styra. Handla hem alla ingredienser, gör ett körschema för när du lagar och bakar och försök att välja mat och sötsaker som du kan förbereda i god tid. Tänk också ut sådant som kan fylla ut buffén så att den känns extra generös, till exempel nötter, chark, ost, frukt och grönt.

Planerar du att bjuda på rätter du aldrig lagat tidigare kan det vara bra att provlaga dem i förväg. Du får en uppfattning om hur lång tid de tar att laga och hur de smakar förstås. Och du, ta dig inte vatten över huvudet – hellre få men goda rätter! Psst! Spana in våra tips på enkel och god kalasmat.

Dryck & is

Glöm inte att köpa tillräckligt med dryck (spara kvittot, oöppnade flaskor går att lämna tillbaka på Systembolaget) och säkerställ att du har tillräckligt med is hemma!

Dukning

Checka av att du har allt du behöver hemma till dukningen: porslin, glas, bestick, uppläggningsfat och skålar, servetter, ljus, dukar, blommor och andra dekorationer. Vill du göra fint utomhus är det alltid trevligt att välkomna gästerna med tända marschaller.

Musik

Förbered musiken, om det inte är din grej, lej ut det till en musikintresserad gäst!

Förvarna grannar

Förvarna grannarna om att du ska ha fest, särskilt viktigt om du bor i lägenhet och du tror att festen kommer pågå sent.

Extra hjälp

Om du ska ha en stor fest kan det vara värt att be om hjälp av grannens barn eller arbetsvilliga ungdomar som kan hjälpa till att servera, fylla på mat, duka av och diska undan. Givetvis till en rimlig ersättning.

Sopor

Ta ut soporna och ta fram nya sopsäckar, ha några i reserv också för säkerhets skull.

Skålar & servetter

Plocka fram fat och skålar till mat, snacks och efterrätt och duka samt vik servetter.

Mat- & sittplatser

Arrangera bord och stolar, finns det plats för alla om det är tänkt att ni ska sitta ner och äta? Behövs barnstol? Sittplatser kan man annars inte få för många av. Kuddhögar, soffor, hängmattor, ståbord och små bänkar gör det lättare för gästerna att mingla.

Kaffe- & dessertbord

Förbered kaffe- och dessertbord. Plocka fram kaffekoppar. Låna termosar av vänner och bekanta om det saknas. Smidigt att kunna förbereda!

Presentbord

Fixa presentbord (det är också bra att ha ett gäng tomma vaser till hands om gästerna har med sig blommor).

Blommor & dekorationer

Arrangera blommor och annan dekoration. Sätt ljus i ljusstakar, förtänd dem om de är nya, så går de snabbare att tända på nytt sedan.

Städa (lite)

Det är inte alltid nödvändigt att tokstäda före en fest, men se till att toaletten är ren och fräsch. Häng upp nya handdukar, ställ fram en god handtvål, bunkra upp med extra toalettpapper väl synligt, tänd ett ljus och ställ på handfatet eller bänken.

Gör plats för ytterkläder

Röj i hallen eller ordna en tillfällig garderob med plats för alla ytterkläder och skor. Se till att det finns gott om klädhängare och galgar.

Mat som går att förbereda

Skär upp kött, fisk etc, lägg på fat, plasta in och ställ kallt. Förbered eventuell välkomstdrink och tilltugg. Ta fram sådant som ligger i frysen och låt tina. Kyl drycken, låna grannens kylskåp om ditt eget blir för fullt.

Gör dig i ordning

Stryk kläder och gör dig själv i ordning. Ta till en extra halvtimme!

Dryckförberedelse

Öppna vinflaskor, vinboxar och se till att det finns flasköppnare till drycker med kapsyl.

Duka

Duka fram maten och lägg dit sista touchen – färska örter och grönt gör det vackert.

I vilken ordning rätterna ställs kan avgöra hur mycket som går åt. Ställ de rätter du tror blir populärast sist i ordningen – oftast tar man mer av de första rätterna. Om buffén ska stå framme länge är det bra att dela upp varje rätt på flera fat. Då kan man byta fat efter hand som de tar slut mot fräscha nya. Är festen på sommaren kan det vara bra att kyla ner fat, som ska vara till kalla rätter, i frysen.

Skyltar som berättar vad det är för mat är toppen. Är det en stor fest är det bra att också skriva ut eventuella ingredienser som vissa inte tål, till exempel gluten, mjölk, ägg och nötter. Spara även förpackningar så kan gästen läsa själv om hen blir osäker på något.

Sista touchen!

Tänd ljus och marschaller. Festen kan börja!

Favoriter till buffén

Favoriter till buffén

Buffémat är en älskad festfavorit. Här har vi letat fram riktiga favoritrecept för många gäster.

Buffémat till festen

Artiklar (1491)

Duka & dekorera

Servettvikning näckros

Följ steg för steg-beskrivningen och skapa den dekorativa servettvikningen näckrosen.

Duka & dekorera

Servettvikning mussla

Här visar vi steg för steg hur du gör en snygg dukningen med servettvikningen musslan.

Duka elegant!

Servettvikning diamant

Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.

För tjusig för att äta

Potatisrosor

Med sex enkla steg fixar du dessa tjusiga rosor.