Hett tips!

Grilla pizza, så gör du!

Grilla pizza? Varför i hela friden ska man göra det? JO, för att det är så förbenat gott och så är det trevligt att stå vid grillen. Här visar vi steg för steg hur du gör för att inte pizzan ska förvandlas till en kolkrita.
Tips! Se våra pizza-på-grillen-recept.

Baka pizza på grillen

Enligt vår mening kan man grilla nästan allt. NÄSTAN! En pizza blir himla god grillad, speciellt om du använder dig av en så kallad pizzasten eller baksten. Nu gäller det att vara lite förberedd så att du inte kommer på att du vill ha pizza fem minuter innan du blir vrålhungrig. Det är nämligen så att bakstenen, eller pizzastenen - säg vad du vill - behöver ligga på gallret ett bra tag för att värmas upp. Om du inte orkar hålla på att tjaffsa med någon baksten så går det lika bra att lägga pizzan direkt på gallret.

Tips! Så här gör du som vill grilla med pizzasten.

Det kommer att gå undan

När du väl har lagt pizzan på grillen så går allt i ljusets hastighet så se till att vara väl förberedd med diverse toppings, grillverktyg och tallrikar. Här kan det också vara bra att ha med sig en termometer så att du lätt kan hålla koll på värmen. Temperaturen i grillen bör ligga mellan 225-250°C, alltså samma som om du hade bakat pizzan i din ugn. 

Alla blir nöjda

Om du ska bjuda hela familjen eller några vänner på pizza är ju risken stor att alla har olika preferenser på vad de vill ha för topping och ingen vill riskera att det blir sura miner bara för att du har valt att slänga på banan och curry på hela skapelsen. SÅ! Förbered olika skålar med toppings och kavla ut små pizzor av degen så att alla får en varsin. 

Grillad pizza steg för steg

Med några enkla steg får du en perfekt grillad pizza. Se till att grillgallret är ordentligt rent och pensla det med olja innan grillning. Genom att kavla ut degen till avlånga plattor blir pizzorna lättare att hantera. Börja sedan med att förgrilla bottnen så att den blir krispig och lättare att hantera. Toppa med dina valda ingredienser och grilla klart. Hugg in!

  1. En man placerar er panerad pizzadeg på ett grillgaller.

    1. Panera degen

    Pudra en plåt lätt med ströbröd av majs/polenta. Lägg i pizzabottnen så den får en panerad yta. Det gör att degen inte fastnar på gallret.

  2. Undersidan av en panerad pizzadeg som grillats lätt.

    2. Preppa undersidan

    Lägg den panerade sidan på gallret och grilla utan lock i 2-3 minuter, tills den fått lite färg på undersidan

  3. En grillad pizzabotten som vänds i ströbröd på en plåt.

    3. Toppa upp!

    Lägg sedan den opanerade sidan i ströbrödet och lägg topping på den grillade sidan.

  4. Sex minipizzor som ligger på en grill, locket på grillen är halvt öppet.

    4. Grilla klart under lock

    Lägg tillbaka pizzan på grillen. Sätt på locket och baka klart tills osten smält. Lyft av locket och insup den härliga doften. Och du - nu hugger vi in!

Läckra pizzor för grillen

  • Rödbetspizza med ädelost och valnötter

    Rödbetspizza med ädelost och valnötter

    Betyg 4 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Pizza på grillen blir otroligt gott och är lättare än man tror. Kalva ut degen, grilla ena sidan, vänd, lägg på fyllning och grilla igen – nu under lock. Toppa med kokta skivade rödbetor, smulad ädelost och valnötter. Ringla balsamico över.

    Rödbetspizza med ädelost och valnötter
  • Spenatpizza med fetaost

    Spenatpizza med fetaost

    Betyg 3.4 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Pizza på grillen, går det? Japp, och det blir fantastiskt gott. Kavla ut degen, grilla ena sidan, vänd, lägg på fyllning och grilla igen – nu under lock. Här toppar vi med fräst vitlöksspenat, smulad fetaost, pistaschnötter och torkade fikon eller russin.

    Spenatpizza med fetaost
  • Minipizzor med rostad paprika och pesto

    Minipizzor med rostad paprika och pesto

    Betyg 3 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Här använder vi färdig pizzadeg på rulle. Bara att ta ut de stansade rundlarna, grilla ena sidan, vända, toppa med rostad paprika, färdig pesto och små mozzarellabollar – och grilla igen – nu med lock.

    Minipizzor med rostad paprika och pesto
  • Calzone med getost och sötpotatis

    Calzone med getost och sötpotatis

    Betyg 3.1 av 5.
    87 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Med genvägen över färdig deg går dessa inbakade pizzor snabbt att göra. Förbered inne och baka av ute på grillen. Den smälta getosten blir härligt krämig och sötpotatisen ger både smak och snygg färg. Gott både som hel rätt och uppskuret som plockmat.

    Calzone med getost och sötpotatis
Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (1569)

Gott tillbehör

Grilla schalottenlök

Här visar vi hur du enkelt grillar och skalar schallotenlök. Supergott tillbehör!

Matskola

Grilla hamburgare

Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.

Bli bättre grillare!

Det kallas Prepp!

Vi bjuder vi på några metoder och tips som kommer att göra det mycket smidigare att komma igång med grillfesten.