Laga och baka med

Lavendel

Många av oss har lavendel i trädgården; ljuvligt doftande, älskad av fjärilar och en riktig fröjd för ögat. Men lavendeln kan vara så mycket mer är bara en prydnadsväxt! Gör som fransmännen och ta med den i matlagningen. Här tipsar vi om hur du på bästa sätt använder lavendel i mat och bakverk, och vilken sort du ska hålla utkik efter.

Använd lavendel - 5 tips

  1. 1. Välj rätt sort

    Den sort du ska hålla utkik efter heter Lavandula angustifolia, eller "engelsk lavendel". Den doftar mycket och lämpar sig därför bra för bakning och i matlagning.

  2. 2. Plocka efter användningsområde

    När du vill använda lavendel i matlagning eller doftpåsar så ska du plocka helt utslagna blommor. Det är de som har mest eterisk olja i sig och ger mest smak och doft.

    Om du däremot vill torka blommorna för dekoration så är det bäst att plocka dem innan de har slagit ut.

  3. 3. Lite räcker långt

    Lavendelsmaken kan lätt ta över i mat och bak och ge en parfymerad smak, så börja hellre med en liten mindre mängd för att vara på den säkra sidan. Smaka dig fram tills du är nöjd om det är möjligt.

  4. 4. Husmorsknep mot mal

    Att lägga små tygpåsar fyllda med lavendel i garderoben kan man tro är för att skapa väldoft – och det gör det så klart. Men traditionellt har det främst använts för att förhindra att skadedjur som till exempel mal äter och gör hål i yllekläder.

  5. 5. Gör lavendelsocker

    Lavendelsocker gör du enkelt genom att varva lavendelblommor med strösocker i tättslutande burk. Låt stå mörkt några veckor och sila sedan av. Eller så kan du mixa socker med torkade lavendelblommor och sila av. Perfekt att ta fram när man längtar och vill känna doften av sommaren och passar bra som smaksättning i kakor och bakverk.

Ljuvliga lavendelrecept

  1. Lavendelskorpor med citron och mandel

    1. Lavendelskorpor med citron och mandel

    Betyg 3.2 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Lavendel är inte bara en vacker växt med blålila blommor. Den går även att smaksätta choklad och bakverk med. Torkade lavendelblommor ger karaktär åt dessa knapriga mandelskorpor med citron. Doppa i choklad och strö över mer lavendel om så önskas.

    Lavendelskorpor med citron och mandel
  2. Körsbärskaka med lavendel

    2. Körsbärskaka med lavendel

    Betyg 3.5 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Baka en bedårande körsbärskaka med lavendel! Ljuvlig kaka med smak av sommar blir ett uppskattad inslag efter maten eller vid kaffestunden. Servera med vispad grädde.

    Körsbärskaka med lavendel
  3. Björnbärsglass med vit chokladsås och blåbär

    3. Björnbärsglass med vit chokladsås och blåbär

    Betyg 4.4 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En lite nyttigare glass på blålila björnbär, färskost och grädde som går snabbt att mixa ihop. Underbart gott att servera med färska blåbär och en len vit chokladsås. Lavendel är vacker att garnera med, men ta bara lite grann, den kan lätt bli lite dominant i smaken.

    Björnbärsglass med vit chokladsås och blåbär
  4. Jordgubbssylt med lavendel

    4. Jordgubbssylt med lavendel

    Betyg 3 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ljuvlig jordgubbssylt med lavendel. Sylten smakar och luktar fantastiskt! Ett recept som smakar sommar och sol. Lätt att tillaga och resultatet blir fulländat.

    Jordgubbssylt med lavendel
  5. Örtstekt karré

    5. Örtstekt karré

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Ett fräscht och smarrigt middagsalternativ när man vill göra något lite extra! Fläskkarrén marineras i härliga smaker av vitlök, rosmarin och lavendel. Servera gärna tillsammans med rotfruktsrösti och grönsallad.

    Örtstekt karré
Odla egen lavendel

Soldyrkare som ogillar fukt

Lavendeln är en medelhavsväxt, så vill man få den att trivas på nordligare breddgrader ska den placeras på en solig, väldränerad plats med mager, gärna lite sandig jord.

Bädda för kyla

Om du vill odla lavendel själv och få den att klara sig över vintern så välj en sort som tål kyla. Om vintern blir riktigt kall så täck gärna över den med säckväv, eller linda den runt krukab om om du odlar i en sån. Och kom ihåg att klippa ner den på våren så att den håller sig tät och kompakt.

Artiklar (1562)

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen

Matskola

Rulla en avokadoros

Vi visar steg för steg hur du gör en vacker avokadoros av en perfekt mogen avokado!

Lär dig allt om

Glutenfria mjölsorter

Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till

Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.

För dig som älskar räkor

Räkor

I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor, och lär oss vilka räkor man får äta.