Så gör du!

Gör din egen poke bowl

Allt som serveras i någon slags skål, eller ”bowl” som låter lite coolare, är trendigt just nu. Inte minst den hawaiianska husmansrätten poké. Kort och gott är det en slags sallad som till upplägget påminner om sushi – och tacos.
Tips! Här hittar du alla våra recept på poke bowl.

Hemmagjord poké bowl

  1. 1. Rör ihop marinaden

    1. Rör ihop marinaden

    Vispa ihop soja, sesamolja, rostade sesamfrön, chiliflakes och tunt skivad salladslök.

  2. 2. Tärna och skiva

    2. Tärna och skiva

    Skär fisken i fina tärningar och preppa övriga råvaror, som att tärna mango och skiva rädisor.

  3. 3. Preppa för uppläggning

    3. Preppa för uppläggning

    Så där, mise en place, det vill säga allt på sin plats. Ja, förutom riset, har du inte redan kokat det enligt anvisning på förpackningen så gör det nu!

  4. 4. Snabbmarinera fisken

    4. Snabbmarinera fisken

    Häll marinaden över fisken och blanda runt. Den behöver inte stå särskilt länge.

  5. 5. Grunda med kokt ris

    5. Grunda med kokt ris

    Fördela riset i de tjusigaste skålarna du har.

  6. 6. Dags att toppa!

    6. Dags att toppa!

    Toppa med fisken och valfria tillbehör. Här satsar vi på gröna sojabönor, tärnad mango, skivade rädisor, färdig algsallad, gari (inlagd ingefära) och avokado. Vill du forma avokadon till en tjusig ros precis som här på bilden – klicka på länken nedan!

  7. 7. Och så finliret...

    7. Och så finliret...

    Sist, men inte minst, pynta din poké bowl med det där lilla extra. Som rostade sesamfrön, mer strimlad salladslök och färsk koriander – gärna massvis med koriander! Eller mynta!

Skapa fritt!

En poké kan varieras i det oändliga utifrån tre olika ”lager”.

  • RIS: I princip fungerar allt ris, men rundkornigt ris, som sushi- eller grötris, har en ”tuggig” kärna som man gärna vill åt. Jasminris, svart eller rött ris går också bra. Smaksätt gärna det varma riset med mirin (sött japanskt risvin).
  • MUNSBITAR/FISK: Poké görs traditionellt på marinerad fisk. Mager fisk, som gös eller tonfisk, passar den som vill att marinaden tar för sig ordentligt. Fet fisk, som lax och makrill, smakar mer i sig och smälter på ett annat sätt i munnen. Abborre och bläckfisk funkar också (välj om möjligt MSC-, eller ASC-märkt fisk som garanterar att den kommer från hållbara vilda bestånd respektive ansvarsfulla odlingar). För en grön, fiskfri variant, marinera betor, palsternacka, morot, tofu eller edamamebönor. Eller toppa med ett mjukkokt ägg.
  • YTTERLIGARE SMAKER: Det är nu det roliga börjar! För du kan faktiskt toppa din poké bowl med i princip vad som helst. Olika exotiska frukter, bär, äpple, nötter, spröda salladsblad, olika kålsorter, alger, svamp, kimchi, gurka, salladslök och/eller färska örter. Du väljer själv exakt hur  maxad din poké bowl ska bli...

Artiklar (1546)

Vardag

Nudelbonanza

Inspireras av våra smakrika och åh-så-goda recept med nudlar! Enklare vardag, varsågod.

Matskola

Hemgjord schnitzel

Här visar vi steg för steg hur du får till en frasig schnitzel på skinkinnanlår.

Låt ugnen göra jobbet!

3 värmande middagar i ugn

Sugen på en värmande, mustig middag? Låt ugnen göra jobbet! Vi bjuder på 3 härliga recept.

Topplista!

Snabblagad enkel pasta

Dessa recept på enkla pastarätter kommer garanterat att bli återkommande favoriter!