En smakresa!

Det peruanska köket

Från ceviche till lomo saltado! Peruansk mat bjuder på en bred repertoar av ljuvliga recept med spännande smaker och råvaror.
Tips: alla recept på peruansk mat!

Peru - nationen med de stora smakerna

Det var kärleken som ledde den passionerade kocken Valentin Checa till Sverige och med sig tog han hemlandets fantastiska matkultur. Upptäck Peru – nationen med de stora smakerna.

I Peru finns ett stort antal naturtyper, vilket skapar en enorm variation i landets matproduktion. Landets geografi, med allt från varma kustområden till fuktiga regnskogar och kalla bergsområden, har inte skapat en matkultur – utan mängder, där skillnaderna är minst sagt påtagliga. Det peruanska köket är alltså tack vare sin geografi, men även historia, långt ifrån enformigt. Här blandas traditioner från landets inkaursprung med influenser från Spanien, Asien och Afrika och resultatet blir enkelt, kreativt och fräscht.

Valentin Checa är född och uppvuxen i Perus huvudstad Lima och kom till Sverige genom sin fru för fyra år sedan. Som utbildad ekonom hade han tidigare arbetat inom finansvärlden i Bryssel, men med en brinnande passion för mat och sin mormors peruanska kokkonst i hjärtat förverkligade han här sin dröm och öppnade kvarterskrogen Checa.

Mat ett sätt att umgås

– Att jobba på bank gav mig till slut ingenting, så jag bestämde mig för att istället ägna mig åt min stora passion, förklarar Valentin. För mig är mat ett sätt att umgås, ett tillfälle att utbyta historier och skratta tillsammans. Det är ett sätt att uppleva med alla sinnen!

Att äta på Checa är som att vara på rundresa genom hela Peru. Precis som i ursprungslandet är smakerna friska och råvarorna färska. Här finns såväl riset som sötpotatisen (gärna kombinerade tillsammans), fisken som skaldjuren och den fräscha limen som den heta chilin. Och självklart spelar den traditionella rätten ceviche här en viktig roll på menyn.

I Peru är ceviche en social aktivitet

– I Peru är ceviche en social aktivitet. När man där ska träffa sina nära och kära frågar man om man ska gå ut och ta en liten ceviche, och då dela en bit mat och något att dricka innan man går hem för den riktiga måltiden. Det är oftast denna rätt man som utomstående först bjuds in att uppleva.
7 goda peruanska rätter

7 goda peruanska rätter

  1. Choritos a la chalaca – Musslor på peruanskt vis

    1. Choritos a la chalaca – Musslor på peruanskt vis

    Betyg 5 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Servera musslor på peruanskt vis – toppa kokta blåmusslor med en syrlig tomatsalsa som du enkelt gör av tomat, rödlök, lime, chili, majs och koriander. Musslorna passar fint att servera som tilltugg eller elegant förrätt.

    Choritos a la chalaca – Musslor på peruanskt vis
  2. Papa rellena – Fyllda potatiskroketter

    2. Papa rellena – Fyllda potatiskroketter

    Betyg 4.4 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Papa rellena är en typ av fyllda potatiskroketter som är vanliga i Peru. Här fyller vi kroketterna med en fyllning av nötfärs, russin och oliver. Servera gärna dessa krispiga friterade kroketter med en tomatsalsa.

    Papa rellena – Fyllda potatiskroketter
  3. Locro – Peruansk pumpagryta

    3. Locro – Peruansk pumpagryta

    Betyg 3.8 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Den peruanska pumpagrytan locro är smakrik, krämig och värmande, dessutom är den lakto-vegetarisk. Du gör grytan med bland annat butternutpumpa, potatis, majs, ärter och fetaost, och serverar med mumsigt ris smaksatt med vitlök.

    Locro – Peruansk pumpagryta
  4. Ceviche med sötpotatis

    4. Ceviche med sötpotatis

    Betyg 4.9 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Ceviche är en klassisk fiskrätt från Peru som är ljuvligt god och fräsch som förrätt. Här gör vi den med torsk eller kolja som får marinera i lime, chili och koriander och serveras med majs och kokt sötpotatis.

    Ceviche med sötpotatis
  5. Vegansk ceviche

    5. Vegansk ceviche

    Betyg 5 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Letar du efter en god vegansk förrätt? Servera en fräsch vegansk variant av den peruanska rätten ceviche där sparris, champinjoner och tomater marineras i lime, chili och koriander och serveras med avokadokräm och majs.

    Vegansk ceviche
  6. Lomo saltado – Peruansk oxfilégryta

    6. Lomo saltado – Peruansk oxfilégryta

    Betyg 4.8 av 5.
    66 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer.

    Lomo saltado är en sötsyrlig köttgryta som är vanlig i Peru. Prova vårt recept på oxfilégrytan där ostronsås, koriander och tomat sätter smak och servera den på klassiskt vis: med både ris och pommes frites.

    Lomo saltado – Peruansk oxfilégryta
  7. Queso helado – Peruansk kryddig glass

    7. Queso helado – Peruansk kryddig glass

    Betyg 4.3 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Queso helado är en kryddig glass med smak av kanel, kryddnejlika och kokos och är en vanlig dessert i Peru. Du kan göra glassen utan glassmaskin och resultatet är en variant på parfait med ganska hård konsistens, så glassen behöver tid att tina i rumstemperatur innan servering.

    Queso helado – Peruansk kryddig glass
Visste du?

Vad är Nikkei?

Nikkei är namnet på det japanska köket med influenser från Peru. De japanska emigranterna som kom till Peru i slutet av 1800-talet tog med sig den japanska matkulturen och lagade traditionella japanska rätter men med de lokala peruanska råvaror som fanns tillgängliga: resultatet blev nikkei. Tänk dig typiska peruanska ingredienser som lime, sötpotatis och rå fisk, serverade med japanska smaker som soja, ingefära och chili.

Bild på restaurangägaren Valentin Checa

Valentin Checa

Bor:
Stockholm
Gör:
Driver den peruanska restaurangen Checa på Södermalm i Stockholm

Artiklar (1565)

Guide!

Rädisor

Kunskap, smarta tips och nya favoritrecept med rädisa hittar du här!

Guide

Allt om kål

Här får du tillagningstips och förslag på läckra rätter. Prova en ny kålsort redan i dag!

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen

14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!

Guide!

Guide till oliver

Vi berättar allt som är värt att veta om den smakrika delikatessen.

Buffé 25 år

Nostalgisk mat på menyn

2020 fyllde Buffé 25 år! Vi blickar bakåt i arkivet och plockar fram gamla favoritrecept.

Höst

Laga höstsoppa med svamp

Höst är svampsäsong. Låt dig inspireras av våra bästa recept på värmande soppor med svamp!

Favoriträtt!

Köttfärssås-bonanza

Vi har samlat våra bästa recept på allas vår favorit – köttfärssåsen.