Tidningen Buffé har tagit fram ett suveränt recept som ger luftiga och saftiga lussebullar utan gluten, men med den rätta saffranssmaken! Vi avslöjar hur du lyckas.
RECEPT: Kolla in hela receptsamlingen för att baka glutenfritt
Börja med att ta fram alla ingredienser. För att göra det behöver du ett recept, och det hittar du om du klickar på länken.
Först torrt: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Sen degspad: Värm mjölken till 37°C. Smula jästen i en bunke och blanda med mjölk, smör och saffran.
Tillsätt den torra blandningen i den ”blöta”. Häll i den bara, du ska strax gå loss med elvispen, så ingen idé att blanda runt.
Vispa med elvisp på låg hastighet 3–5 minuter till en jämn smet. Och ja, det ska bli till en smet, inte deg. No need to worry.
Lägg smeten i en spritspåse. Spritsa ut ca 20 lussekatter på 2 bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa 1 ½–2 timmar (ej övertäckt). Sätt ugnen på 225°C mot slutet av jästiden, så den hinner bli riktigt varm och go.
Pensla bullarna lätt med uppvispat ägg. För dig som inte tål ägg går det lika bra att pensla med vanlig mjölk, eller laktosfri mjölk om man är laktosintolerant (givetvis går det också bra att göra degen med laktosfri mjölk).
Tryck försiktigt ner russin, men om du inte gillar det i dina lussekatter, så strunta i det. Det blir lika gott ändå!
Grädda i mitten av ugnen 5–10 minuter. Låt bullarna svalna ca 5 minuter innan du hugger in.
Då var du klar! Om lussekatterna inte ska ätas inom någon timme, värm dem ca 5 minuter på 150°C, annars blir de snabbt torra – lite så det ofta är när man bakar glutenfritt. Lussekatter som inte ska ätas samma dag är bättre att frysa in.
Ett gäng goda julkakor som du kan baka i god tid, frysa in.
I vår matskola lär du dig baka goda glutenfria frallor och hur du lyckas med glutenfritt.
Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!
Vi guidar dig i de vanligaste glutenfria mjölsorterna och vad olika mjöl kan användas till
Lussebullar med majonnäs? Javisst! Majonnäs gör bullen så mycket saftigare och godare.
Här guidar vi dig om glutenfria gryn, hur de smakar och vad man kan ha dem till.